De azi începe Postul Paştelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii ortodocşi intră de astăzi, 23 februarie, în Postul Mare, cel mai aspru post de peste an, cunoscut ca şi Postul Paştilor. Până la Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, prăznuită în acest an pe 12 aprilie, cei care postesc nu vor consuma cărnuri, peşte, produse lactate, ouă, dar şi vin. Prima şi ultima săptămână de post sunt cele mai stricte.

Contactat de IPN, preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din capitală, a spus că în prima săptămână, în zilele de luni, marţi şi miercuri, iar ultima săptămână în zilele de vineri şi sâmbătă, persoanele care au putinţă mănâncă doar seara. Pe parcursul postului în zile de miercuri şi vineri se mănâncă doar seara.

„Postul ne cheamă la curăţire sufletească şi trupească în acelaşi timp. Dacă postim numai de alimente şi nu ne abţinem de la fapte rele – atunci, aşa cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, degeaba postim. Postul precum o pasăre trebuie să aibă două aripi – partea materială, care reprezintă abţinerea de la alimente, şi partea spirituală, care este abţinerea de păcate. Prin aceste două aspecte ale postului noi trebuie să ajungem la desăvârşire”, a mai spus preotul. 

Creştinii care postesc vor avea dezlegare la peşte doar în Duminica Floriilor, cu o săptămână înainte de Paşti. De Bunăvestire dezlegare la peşte nu va fi, pentru că în acest an sărbătoarea cade în Săptămâna Patimilor.

Persoanele bolnave, femeile care aşteaptă copii şi copiii pot cere dezlegări de la preot. Enoriaşii se vor putea împărtăşi din prima săptămână

Pe parcursul anului sunt pe 4 posturi – Postul Mare, Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintei Marii şi Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite