Datoria publică externă a Republicii Moldova a crescut în patru luni cu circa 7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor explică majorarea prin intrările de împrumuturi externe şi fluctuaţia pozitivă a dolarului faţă de alte valute.

Datoria publică externă a Republicii Moldova a crescut în primele patru luni ale anului 2011 cu 76,7 milioane de dolari sau cu 6,9%, ajungând la finele lunii aprilie la 1,19 miliarde de dolari, se menţionează într-un raport al Ministerul Finanţelor. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut creşterea este cu 210 milioane de dolari.

În raportul Ministerului Finanţelor majorarea datoriei este explicată prin intrările de împrumuturi externe, care au depăşit rambursările de credite cu 26,83 milioane de dolari. Totodată fluctuaţia pozitivă a cursului dolarului faţă de alte valute a adus la un salt cu 49,85 milioane de dolari a datoriei.
Ca pondere în PIB, datoria de stat externă constituie circa 20% şi potrivit FMI pentru Republica Moldova riscul este mic de rambursare a acesteia.
De notat că pe parcursul anului 2010 datoria publică externă a crescut cu 342.5 milioane de dolari sau cu 44,3%, ridicându-se către sfârşitul anului la 1 miliarde 116,17 milioane de dolari.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite