Cum vor evolua relațiile dintre Chișinău si București în mandatul de președinte al pro-europeanului Nicușor Dan ANALIZĂ

0
0
Publicat:

Relațiile dintre Republica Moldova și România vor evolua odată cu instalarea proeuropeanului Nicușor Dan la Cotroceni, acesta afirmând în repetate rânduri că Bucureștiul va sprijini în continuare parcursul european al Chișinăului, susțin experții consultați de „Adevărul”.

Nicușor Dan a fost votat de 88% dintre basarabenii cu cetățenie română. FOTO: Wikipedia
Nicușor Dan a fost votat de 88% dintre basarabenii cu cetățenie română. FOTO: Wikipedia

Învingătorul alegerilor prezidențiale, Nicușor Dan, a fost votat de 138.320 de basarabeni cu cetățenie română, ceea ce reprezintă 88% dintre sufragii, în timp ce contracandidatul său, George Simion, a obținut un număr de voturi de peste șapte ori mai mic, adică aproximativ 18.870 de voturi (12%). 

În data de 26 mai, Nicușor Dan a preluat mandatul de președinte al României în cadrul unei ceremonii avute loc la opt zile distanță de la desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În timpul primului său discurs în calitate de lider la Cotroceni, Nicușor Dan a vorbit despre prioritățile în diferite domenii, printre care fiind și relația cu Republica Moldova. Președintele României a făcut referire la Chișinău și imediat după anunțarea rezultatelor scrutinului care l-au dat învingător.

„În ceea ce privește relația cu Republica Moldova: sprijinirea parcursului său european, consolidarea și extinderea proiectelor comune pe domeniul infrastructurii energetice și de transport, crearea Fondului de garantare a investițiilor românești în Republica Moldova, continuarea și extinderea schimburilor culturale și academice și funcționalizarea acelor instituții care produc dificultăți: vămile și Autoritatea Națională pentru Cetățenie”, a afirmat noul președinte al României. 

,,Adevărul” a vorbit despre evoluția relațiilor dintre cele două state în mandatul de președinte al lui Nicușor Dan, despre susținerea covârșitoarea a sa în Republica Moldova, precum și participarea numărului record de votanți basarabeni cu cetățenie română la aceste alegeri cu Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, și Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) de la Chișinău.

„Noi sperăm foarte mult ca relațiile să fie bune și, în spiritul colaborării dintre Republica Moldova și România de până acum, să continue să se dezvolte în direcția pozitivă. Mai ales că președintele Nicușor Dan a menționat în repetate rânduri că România va sprijini parcursul european al Republicii Moldova și, în general, va susține Moldova, care se află acum sub o presiune foarte mare, în mod necondiționat. De aceea, singura previziune pe care o putem face în acest sens este că relațiile noastre vor deveni și mai bune, mai eficiente și mai benefice pentru bunăstarea cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a afirmat Vadim Pistrinciuc. 

Sugestie sau cerință de la Bruxelles

,,În opinia mea, miza asumată de Maia Sandu, prin sprijinul deschis oferit lui Nicușor Dan, are legătură cu interconectarea personală a doamnei Sandu, dar și a partidului PAS, cu familiile europene de partide. Este evident că a existat o sugestie sau chiar o solicitare din partea Bruxellesului de a-l susține pe candidatul proeuropean. Această strategie s-a dovedit reușită și, cred eu, va contribui esențial la aprofundarea relațiilor dintre Republica Moldova și România. Ne așteptăm ca, în mod tradițional, prima vizită oficială a președintelui Nicușor Dan să aibă loc la Chișinău. Dincolo de discursurile patriotice, este important să vedem rezultate concrete: proiecte de interconectare energetică și de transport care să fie facilitate.Totodată, urmează în luna iunie două evenimente-cheie: summitul NATO și summitul Uniunii Europene cu Republica Moldova. În cadrul acestora, România va sprijini accesul nostru mai facil la fonduri europene și va promova crearea de oportunități pentru participarea mai activă a Republicii Moldova în viața economică a Uniunii Europene. Susținerea din partea Chișinăului a fost recunoscută de Nicușor Dan chiar în discursul său, inclusiv de acceptare a rezultatelor. A făcut referire la basarabeni atât cei din diaspora, cât și cei din Republica Moldova, fapt care ne oferă motive de optimism privind evoluția relațiilor bilaterale”, a menționat Andrei Curăraru. 

George Simion, susținut de proruși 

Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, afirmă că susținerea masivă pentru Nicușor Dan în stânga Prutului se datorează și contracandidatului său, care a făcut mai multe declarații denigratoare la adresa Chișinăului atât înaintea scrutinului, cât și după acuzându-l de ingerință în votul de la București.

„Este o minciună foarte bine gândită, menită să manipuleze și să distrugă încrederea cetățenilor în procesul electoral, și așa mai departe. În primul rând, de organizarea alegerilor, fie că este vorba despre cele din Republica Moldova sau despre cele din România, se ocupă în mod exclusiv autoritățile române. În al doilea rând, în fiecare secție de votare și am văzut acest lucru atât noi, cât și alegătorii există observatori din partea tuturor partidelor politice. Al treilea motiv: de ce a pierdut, într-adevăr, George Simion cu un scor atât de mic? Explicația este foarte simplă. Există un om care a contribuit decisiv la victoria lui Nicușor Dan în Republica Moldova. Numele acestui om este George Simion. Niciodată, în alegerile din Republica Moldova fie că vorbim despre alegeri parlamentare sau prezidențiale din România niciun candidat, de când basarabenii au drept de vot în România, nu și-a permis o tiradă atât de ofensatoare la adresa Moldovei și a moldovenilor. Niciunul, chiar dacă au existat și candidați populiști sau mai radicali. George Simion este primul candidat la o funcție importantă în România care a atacat vehement cetățenii Republicii Moldova, indiferent de opțiunile lor de vot. Acesta a spus, la un moment dat, că urăște acest stat artificial. Toate statele sunt, într-o anumită măsură, construcții artificiale, dar el uită că aici trăiesc oameni cetățeni români, unioniști sau nu, aparținând diferitelor etnii. Republica Moldova este populată cu oameni, iar percepția asupra unui stat nu poate nega această realitate umană. În al doilea rând, tot el a declarat că Moldova nu ar trebui sprijinită sau că sprijinul ar trebui să fie condiționat. Mai mult, într-o dezbatere, a afirmat că moldovenii nu sunt suficient de unioniști, și tocmai de aceea ar trebui să nu-i ajutăm, să-i blocăm, poate așa vor deveni unioniști. Este o idee ilogică, o absurditate, o declarație de-a dreptul ofensatoare”, a detaliat directorul executiv al IPIS.

Un alt aspect care a fost în detrimentul liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a fost susținerea primită inclusiv din partea politicienilor pro-ruși, mai subliniază Vadim Pistrinciuc.

,,Cel mai important lucru, despre care probabil cei de la București nu sunt pe deplin conștienți, este că pe parcursul acestei campanii, candidatul George Simion a fost susținut fără excepție de absolut toate rețelele și canalele rusești sau pro-ruse care emit sau sunt active în Republica Moldova. Până și Igor Dodon l-a susținut. Dughin, dar și alți politicieni pro-ruși, i-au arătat susținerea. Pentru românii din Republica Moldova, aceasta este o linie roșie. Cetățenii români din Republica Moldova nu pot să voteze un candidat susținut atât de vehement de către actori ruși, politicieni pro-ruși și de toate canalele de influență de care aceștia dispun în Republica Moldova. Este imposibil pentru acești cetățeni să accepte un astfel de mesaj. Eu cred că acesta este principalul factor care a stat la baza victoriei lui Nicușor Dan, cu un scor atât de mare în Republica Moldova. Și acest factor are un nume: George Simion. Repet: niciun alt candidat, până acum, nu și-a permis declarații atât de ofensatoare și jignitoare la adresa Republicii Moldova și a românilor din această țară. Aceste afirmații au generat un val emoțional puternic de respingere și, implicit, o mobilizare fără precedent, inclusiv din partea celor care, până acum, nici nu mergeau la vot”, a mai spus directorul executiv al IPIS. 

În opinia lui Andrei Curăraru, perdantul alegerilor prezidențiale George Simion ,,manifestă o frustrare personală față de Republica Moldova. Deși a fost activ în spațiul public moldovenesc, nu a reușit să obțină sprijinul electoral la care spera. A transformat Republica Moldova într-un „dușman de paie”, folosind retorica inflamatorie ca instrument politic. Trebuie spus că, deși România susține diplomatic Republica Moldova, sprijinul economic direct nu este atât de generos pe cât se afirmă uneori. Plătim pentru gazele și energia electrică livrate prin România, iar discounturile oferite nu sunt cu mult diferite față de cele practicate pe piața europeană. Așadar, România este mai degrabă un partener comercial decât un sponsor. Din păcate, o parte a publicului din România a căzut pradă acestor afirmații inflamatorii, ceea ce a generat un val de ură în spațiul online față de cetățenii moldoveni. Vedem chiar petiții care cer retragerea cetățeniei, dar aceste excese vor trece. Pe termen lung, votul constant proeuropean al majorității cetățenilor moldoveni va rămâne o realitate stabilă”.

Votul basarabenilor cu cetățenie română, unul important

Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate în cadrul Comunității WatchDog.md, afirmă că acest scrutin a demonstrat cât de dificil este să câștigi funcția supremă în statul român fără o campanie reușită la Chișinău.

,,Cred că acest gest pune alegătorii din Republica Moldova pe harta politică a României. Încă din timpul mandatului lui Traian Băsescu, procesul de redobândire a cetățeniei române a fost accelerat și eficientizat, iar mulți basarabeni îl consideră pe Băsescu cel mai apropiat președinte român față de ei. Astăzi, devine tot mai clar că, fără o campanie activă în Republica Moldova, este dificil să câștigi alegeri în România. Alegătorii moldoveni încep să conștientizeze rolul lor civic ca cetățeni români și votează din ce în ce mai responsabil. Numărul votanților a crescut semnificativ față de alegerile anterioare. În același timp, atitudinea contracandidatului lui Nicușor Dan față de Republica Moldova i-a oferit acestuia din urmă un avantaj clar. Cred că diferența de mesaj și retorică a jucat un rol important în victorie. Nu trebuie să uităm că peste un milion și jumătate de moldoveni care trăiesc în diaspora dețin cetățenie română, iar activarea lor electorală poate influența semnificativ rezultatele alegerilor”, a evidențiat expertul moldovean. 

În ceea ce privește mobilizarea record a votanților basarabeni cu cetățenie română, Andrei Curăraru susține că aceasta este rezultatul a trei factori, printre care și miza europeană.

,,Cețățenii Republicii Moldova înțeleg foarte bine că fără o Românie europeană nu poate să fie o Moldovă europeană. Domnul Simion ar fi putut să blocheze deciziile legate de integrare europeană a Republicii Moldova în Consiliul Uniunii Europene. În același timp, acea agresiune pe care a manifestat-o George Simion față de Republica Moldova a fost un factor de mobilizare negativă, dar o mobilizare care a venit ca răspuns la aceste atacuri și declarații inflamatorii, și-n al treilea rând cred că în Republica Moldova există o reziliență mai mare față de mesajele care sunt caracteristice politicii de la București, cetățenii noștri sunt supuși mai des dezinformării și ca urmare au fost inoculați împotriva multor mesaje pe care le-au lansat George Simion, dar și Călin Georgescu, creând o posibilitate de a proteja votul de aceste influențe naționaliste și populiste, precum și creând premisele pentru o participare mai largă a cetățenilor din Republica Moldova la votul din România și fiind pentru alegerile parlamentare din toamnă. Asta i-a mobilizat baza votanților pro-europeni care dacă au votat un candidat pro-european în România, cel mai degrabă vor repeta același ritual și-n septembrie”, a adăugat acesta.

Datoria morală a lui Nicușor Dan

După preluarea mandatului prezidențial, Nicușor Dan ar trebui să sprijine partidele proeuropene de la Chișinău în contextul alegerilor parlamentare din luna septembrie din Republica Moldova.

,,Intrăm, practic, imediat într-o nouă campanie electorală. Vedem deja că atât PSRM, cât și PAS s-au mobilizat. În acest context, cred că domnul Nicușor Dan are o datorie morală față de partidele proeuropene din Republica Moldova care l-au sprijinit – să le susțină, la rândul său, în campania electorală viitoare. De asemenea, este important să existe un schimb activ de informații între instituțiile noastre, mai ales pe linia serviciilor secrete, pentru a preveni tentativele de destabilizare care, cu siguranță, vor apărea. Comunicarea trebuie intensificată și în privința proiectelor strategice comune – de exemplu, autostrada care va lega Iașiul de Chișinău și Odesa.Mai mult, trebuie inițiate noi proiecte care să arate clar că Republica Moldova are un viitor european comun cu România. Acest lucru ar putea readuce în atenție și publicul unionist, care, din păcate, nu este bine reprezentat în politica moldovenească actuală”, a mai spus Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate în cadrul Comunității WatchDog.md

Vadim Pistrinciuc afirmă că principala problemă a societății românești este polarizarea profundă, alimentată de lipsa de transparență a clasei politice și de dezamăgirea față de aceasta. Specialistul moldovean subliniază că, acum, autoritățile de la București ar trebui să se concentreze pe reforme reale și justiție socială.

„Autoritățile mobilizează electoratul în ajunul alegerilor. În rest, ele trebuie să-și facă datoria: să muncească și să analizeze foarte bine datele acestui rezultat. Cea mai mare problemă este polarizarea: o polarizare foarte puternică în societatea românească. Motivele sunt multiple și s-a scris mult despre ele. Sunt mulți analiști care au înțeles că există, de fapt, o ruptură, inclusiv culturală, între două părți importante ale societății românești. Există multă dezamăgire față de clasa politică, iar toate aceste diagnoze sunt corecte. Acest lucru înseamnă că politica autorităților trebuie făcută altfel. Cel mai important este că oamenii simt foarte bine când, în politică, se întâmplă mai multe lucruri în culise decât la vedere. Când 'scena' politică este mai săracă decât ceea ce se întâmplă în spatele ei, oamenii percep politica drept falsă, nesinceră și neconectată la realitățile lor. Prin urmare, lucrurile trebuie inversate: ceea ce se petrece în culise trebuie adus la lumină, în fața cetățenilor. Numai așa politica va putea merge înainte cu adevărat. Așadar, autoritățile nu ar trebui să se preocupe atât de mobilizarea cetățenilor, cât mai ales de livrarea reformelor și a schimbărilor care să fie simțite de populație, în special în domeniile justiției și al păcii sociale.Nu toți cei care au votat împotriva lui Nicușor Dan și pentru George Simion aparțin neapărat unei anumite categorii economice. A fost, mai degrabă, un vot de protest împotriva unei clase politice învechite, care, la lumină, joacă foarte puțin, dar în culise face foarte multe aranjamente.Al doilea element important este nevoia unor politici publice și reforme care să întărească în rândul cetățenilor sentimentul că în țară există justiție socială, corectitudine în luarea deciziilor și politici cu adevărat orientate spre nevoile oamenilor”, a conchis Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS).

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite