Criza economică din Transnistria se adânceşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful administraţiei de la Tiraspol Evgheni Şevciuk se confruntă cu o puternică criză economică. FOTO Mediafax
Şeful administraţiei de la Tiraspol Evgheni Şevciuk se confruntă cu o puternică criză economică. FOTO Mediafax

Autorităţile centrale de la Tiraspol au acumulat datorii de 61 de milioane de ruble transnistrene faţă de categoriile social protejate de cetăţeni, iar faţă de angajaţii din sectorul public şi pensionari au acumulat datorii de 180 de milioane de ruble transnistrene, asta în ultimele două luni, după ce salariile şi pensiile au fost reduse cu 30%.

Cu toate acestea, conducerea de la Tiraspol insistă că şi în aceste condiţii va putea fi respectat graficul de plată a pensiilor şi a ajutorului suplimentar din partea Federaţiei Ruse pentru bugetari. Astfel, în prezent se ia în calcul posibilitatea finanţării totale a pensiilor unor categorii de cetăţeni precum invalizi şi participanţii la acţiunile militare ale Transnistriei.

Datoriile întreprinderilor cresc

La o întâlnire dintre Evghenii Şevciuk şi aşa-zisul guvern de la Tiraspol s-a discutat despre situaţia plăţii impozitelor de către 60 de întreprinderi mari din regiune. La sfârşitul primului trimestru suma impozitelor pe venit ale organizaţiilor, veniturilor şi impozitelor sociale unice neachitate la bugetul central era de 31 de milioane de ruble transnistrene, scrie site-ul newspmr.com

Separat s-a discutat despre acordarea ajutorului suplimentar de către autorităţile centrale întreprinderilor, în special fabricii ”Moldavizolit”. Luna trecută întreprinderea a cerut prelungirea acordului cu privire la furnizarea sprijinului acordat de autorităţile centrale prin reducerea tarifelor la energie şi reducerea cu 50% a impozitului pe profit. Autorităţile centrale s-au arătat dispuse să acorde ajutor fabricii ”Moldavizolit” pe o perioadă de încă un an, însă conducerea întreprinderii nu a fost de acord cu acest termen. Conducerea fabricii le-a propus autorităţilor de la Tiraspol să preia pachetul majoritar de acţiuni al întreprinderii cu condiţia de a stinge datoria de 11 milioane de dolari acumulată prin creditele luate de la băncile comerciale.
”După ce a primit-o, guvernul a analizat această propunere în şedinţă şi a propus preluarea pachetului majoritar de acţiuni cu condiţia ca statul să ia un termen de amânare de 15 ani a stingerii acestei datorii. Din păcate am primit un aviz negativ din partea proprietarului referitor la preluarea acţiunilor în aceste condiţii”, a menţionat aşa-zisul ministru al Dezvoltării Economice din stânga Nistrului, Alevtina Slincenko.

Probleme la fabrica de ciment din Rîbniţa

În timpul şedinţei administraţiei de la Tiraspol conduse de Evgheni Şevciuk a fost discutată şi situaţia de la fabrica de ciment din Râbniţa. Pentru a evita încetarea activităţii întreprinderii şi păstrarea angajaţilor, Evghenii Şevciuk a dispus analiza activităţii fabricii şi elaborarea variantelor de sprijin din partea autorităţilor centrale.

Tiraspolul, înglodat în datorii

În luna martie, în bugetul oraşului Tiraspol au ajuns 21,8 milioane de ruble, în condiţiile în care era planificată suplinirea a  25,3 milioane de ruble. Aceasta reprezintă cu 1,4 milioane mai puţin sau o scădere cu 5,9% a veniturilor în buget faţă de martie 2014. Încasările în primul trimestru al anului 2015 au fost de 66,5 milioane de ruble, faţă de 71,3 cum se aştepta, ceea ce constituie cu 4,8 milioane de ruble mai puţin decât valorile planificate, anunţă serviciul de presă al administraţiei din Tiraspol. În total, la data de 1 aprilie 2015 în bugetul oraşului au ajuns cu 23,1 milioane de ruble, sau 15,8% mai puţine venituri faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite