Corupţie şi spălare de bani la Moldovagaz. Poliţiştii şi procurorii caută probe la sediile şi casele conducătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au emis mandat de percheziţie la MoldovaGaz. FOTO Arhivă Adevărul
Procurorii au emis mandat de percheziţie la MoldovaGaz. FOTO Arhivă Adevărul

Anchetatorii au descins în dimineaţa zilei de joi, 26 noiembrie, la birourile Moldovagaz şi Chişinău-Gaz, precum şi la locuinţele conducătorilor acestor companii, Alexandr Gusev şi Constantin Cuiumju.

Poliţiştii au mandat de percheziţie. Această acţiune a fost iniţiată cu scopul de a găsi probe într-un dosar de corupţie şi de spălare de bani. Totodată, au fost iniţiate percheziţii şi la sediul „Chişinău-gaz” SRL .

Precizăm că Moldovagaz este controlată de Gazprom, cu o cotă de 51%.

Printre acţionari mai figurează Ministerul Economiei, cu o cotă de 49%, dintre care 13% sunt deţinute de societatea TiraspolGaz. Moldovagaz este situată pe strada Albişoara din Chişinău.

Procurorul Vitalie Busuioc a declarat că percheziţiile sunt efectuate concomitent la mai multe adrese în baza a două cauze penale, fără a preciza despre ce este vorba. Potrivit procurorului, mai multe informaţii urmează a fi oferite în după-amiaza zilei.

Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală precizează că percheziţii se fac şi la sediul unui agent economic, precum şi la domiciliile unor persoane fizice.

Acţiunile de urmărire penală se desfăşoară în cadrul a două cauze penale, iniţiate pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, spălării de bani şi practicării ilegale a ativităţii de întreprinzător.

Amintim că acum o lună, Procuratura Generală a anunţat despre ridicarea mai multor acte ce se referă la activitatea economico-financiară a întreprinderilor SA „Moldovagaz”, SA„Moldtelecom” şi SA „Metalferos”. Ridicările făceau parte din şirul de acţiuni procesuale în cadrul investigaţiilor ce ţin de activitatea unor întreprinderi cu capital de stat şi dominaţie pe piaţă, ca urmare a acuzaţiilor aduse la şedinţa plenară a Parlamentului din 15 octombrie. Potrivit procurorilor, actele şi acţiunile administraţiei companiilor respective urmau a fi analizate şi încadrate procesual sub aspect de documentare a comiterii abuzurilor şi depăşirii atribuţiilor prevăzute de legislaţie şi actele normative în domeniu, fapte ce ar fi cauzat prejudicii intereselor publice şi ale consumatorilor de servicii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite