Contractul de livrare a gazelor din Rusia va fi prelungit după 25 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovagaz deţine monopolul pe piaţa gazelor din Republica Moldova FOTO: Adevărul
Moldovagaz deţine monopolul pe piaţa gazelor din Republica Moldova FOTO: Adevărul

În cadrul negocierilor SA „Moldovagaz“ cu Gazprom, s-a decis prelungirea pentru anul viitor a contractului de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova pentru încă un an.

„Cea mai mare realizare pentru anul care se încheie este asigurarea fiabilă cu gaze naturale a tuturor celor 650.000 de consumatori. Pentru 25 decembrie, la Moscova, se preconizează şedinţa Consiliului de observatori şi, dacă acţionarii vor susţine proiectul de contract, îl vom semna“, a menţionat Alexandr Gusev, citat de IPN.

În opinia sa, nu există motive pentru care contractul nu ar putea fi prelungit. Referindu-se la preţul de achiziţie a gazelor pentru 2014, preşedintele Moldovagaz a spus că nu crede că vor interveni mari schimbări, nici în direcţia majorării, nici în cea a reducerii.

Alexandr Gusev spune că în 2014 este necesar de a intensifica negocierile cu Gazprom  pentru semnarea unui nou acord de livrare a gazelor, pe o perioadă de 3-5 ani. „Contractul vechi a fost prelungit deja de câteva ori şi e mai bine când există o înţelege pe termen mediu, e mai sigur”, a menţionat şeful Moldovagaz.

Gusev a apreciat că proiectul Guvernului de fuzionare a celor trei întreprinderi termoenergetice (Termocom, CET-1, CET-2) este reuşit. „Se vor reduce cheltuielile de regie, dar principalul este că s-a identificat o modalitate de soluţionare a problemei datoriilor acestor întreprinderi pentru gazele consumate, prin obţinerea unui credit în condiţii avantajoase de la Banca Mondială. Din acest credit vor fi reabilitate şi unele segmente din reţele“, a adăugat preşedintele Moldovagaz.

Potrivit datelor întreprinderii, datoriile Republicii Moldova pentru gazele livrate constituie 5 miliarde de dolari, dintre care 500 de milioane de dolari datoriile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, iar restul – de pe malul stâng.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite