Constituţionalişti: Judecătorul CCM poate fi revocat doar prin decizia plenului Curţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională Moldova FOTO sputnik.md

O încălcare a tuturor normelor constituţionale şi ale bunului-simţ. Astfel califică experţii în drept constituţional decizia de ieri a Parlamentului prin care a fost anulată hotărârea din 2019 a Legislativului în urma căreia Domnica Manole a fost numită judecător al Curţii Constituţionale, notează IPN.

Potrivit specialiştilor în drept constituţional, revocarea unui judecător al Curţii poate avea loc doar prin decizia membrilor Curţii Constituţionale, Parlamentul fiind o autoritate care nu are nicio atribuţie în acest sens.

Potrivit lui Alexandru Arseni, profesor în drept constituţional, atât anularea hotărârii Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecător în 2019, cât şi decizia privind numirea lui Boris Lupaşco în funcţia de judecător al Curţii, sunt contrare Constituţiei şi reprezintă un atentat la ordinea constituţională.
 
„A fost încălcat principiul separării puterilor în stat. În plus, articolul 136 din Constituţiei stabileşte foarte clar structura Curţii Constituţionale, doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii, dar, după numirea în funcţie, raportul dintre ei s-a încheiat. Tot Constituţia spune că judecătorii Curţii sunt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei”, a spus Alexandru Arseni în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, califică deciziile de ieri din Parament drept „neghiobii juridice”.

„Modalitatea prin care s-a anulat actul de numire în funcţie a Domnicăi Manole este o fraudă intelectuală, o coţcărie juridică. Abrogarea actului de numire, care este un act consumat, nu produce niciun efect juridic asupra mandatului persoanei vizate. Mandatul judecătorului constituţional poate fi revocat doar de plenul Curţii Constituţionale”, a spus Alexandru Tănase.

După deciziile de ieri din plenul Parlamentului, Curtea Constituţională a emis un comunicat de presă prin care a anunţat că instituţia califică drept politice iniţiativele ce vizează Curtea Constituţională, votate de majoritatea PSRM-Şor, şi a menţionat că aceste documente nu produc efecte juridice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite