Consiliul Concurenţei: Băncile fraudate folosesc abuziv ajutorul de stat şi trebuie să ramburseze banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile fraudate, impuse să ramburseze ajutorul de stat în sumă de 14 miliarde de lei FOTO: Adevărul
Băncile fraudate, impuse să ramburseze ajutorul de stat în sumă de 14 miliarde de lei FOTO: Adevărul

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank urmează să ramburseze ajutorul acordat de stat, 14 miliarde de lei, Consiliul Concurenţei precizând că utilizarea acestor bani este abuzivă.

Potrivit IPN, Consiliul Concurenţei a decis marţi, 12 ianuarie, ca ajutorul de stat acordat celor trei bănci fraudate sub formă de garanţii de stat în sumă de 14 miliarde de lei trebuie rambursat. Reprezentanţii instituţiei au constatat că folosirea ajutorului de stat de către băncile comerciale după expirarea a şase luni de la acordarea acestuia se consideră abuzivă.
Consiliul Concurenţei a iniţiat investigaţia în legătură cu semnele de încălcare a legislaţiei în domeniul ajutorului de stat de către Banca Naţională a Moldovei. BNM ar fi încălcat legislaţia prin faptul că nu a prezentat un plan de restructurare sau de lichidare a celor trei bănci comerciale în termen de şase luni de la acordarea ajutorului de stat.

Totodată, lipsa de notificare a ajutorului de stat de către Ministerul Finanţelor sub formă de garanţii de stat în condiţii preferenţiale pentru cele trei bănci comerciale este o încălcare a Legii cu privire la ajutorul de stat. Astfel, Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a Moldovei urmează să întreprindă toate măsurile necesare pentru recuperarea ajutorului de stat acordat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite