Concedierea profesorilor pensionari este constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele didactice care depăşesc vârsta de pensionare pot fi oricând concediate
Cadrele didactice care depăşesc vârsta de pensionare pot fi oricând concediate

Magistraţii Curţii Constituţionale au decis astăzi că legea din Codul Muncii potrivit căreia profesorii care depăşesc vârsta de pensionare pot fi concediaţi corespunde legii supreme

Prevederea din Codul Muncii conform căreia pot fi încetate contractele individuale de muncă ale profesorilor care ating vârsta de pensionare este constituţională. Decizia a fost dată astăzi de către Curtea Constituţională, care a anunţat că modificările aduse articolului 301 referitor la temeiurile suplimentare de încetare a contractului individual de muncă încheiat cu cadrele didactice şi cu cadrele din organizaţiile din sfera ştiinţei şi inovării nu se abat de la litera legii supreme. 

„În instituţiile de învăţământ din mediul rural sunt mulţi profesori care au depăşit pragul de pensionare şi sunt în situaţia de a fi daţi oricând afară. Potrivit acestei legi, directorii de şcoli îi pot concedia oricând pe profesorii vârstnici. E regretabil că interensele economice primează şi în faţa acestui criteriu social. Nu sunt de acord cu hotărârea de astăzi, dar ne conformăm deciziei Curţii“, a spus deputatul neafiliat Sergiu Sârbu, cel care a solicitat Curţii Constituţionale examinarea constituţionalităţii acestei legi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite