Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel: „Decizia Curţii Constituţionale ne-a surprins. Sper să fie reinstaurată stabilitatea politică“
0Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, spune că hotărârea Curţii Constituţionale ce declară nelegală desemnarea lui Vlad Filat drept candidat la funcţia de prim-ministru „a fost una surprinzătoare“.
„Aseară am aflat cu interes această decizie a Curţii Constituţionale, care a fost una surprinzătoare pentru noi. Acum există două posibilităţi: fie preşeditnele va relansa o nouă procedură şi va desemna un alt candidat pentru poziţia de prim-ministru – unul care să întrunească susţinerea majorităţii în parlament -, fie că vor avea loc alegeri anticipate“, a declarat pentru „Adevărul“ Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău.
Şeful Delegaţiei UE a evitat să răspundă care ar fi opţiunea mai bună, menţionând doar că trebuie să fie cea care ar contribui la reinstaurarea cât mai rapidă a stabilităţii. „Nu sunt eu în postura să judec în acest sens şi să dau sfaturi. Este o decizie ce trebuie să fie luată de factorii politici. Ceea ce este important este ca soluţia să fie luată rapid, pentru ca să fie reinstaurată stabilitatea“, a menţionat oficialul european.
Negocierile cu UE, cu sau fără guvern
Ambasadorul UE şi-a exprimat speranţa că, îndiferent cum vor evolua lucrurile, bunele relaţii cu UE vor fi menţinute şi se va continua procesul de negocieri pe marginea acordurilor vitale pentru republica Moldova. „Sper că oricare ar fi rezultatul, procesul de reforme va fi continuat cu aceeaşi viteză şi obiectivele pe care ni le-am asumat vor fi realizate. Asta înseamnă, în primul rând, că va fi finalizat lucrul asupra acordului de asociere, a celui de liber schimb aprofundat şi comprehensiv, precum şi dialogul privind liberalizarea regimului de vize, a afirmat Dirk Schuebel.
Întrebat dacă eventualele alegeri parlamentare anticipate ar amâna parafarea şi semnarea acordurilor, oficialul UE a precizat: „Noi sperăm că lucru va fi continuat, chiar şi dacă nu va fi instituit un nou guvern în timpul apropiat. Negociatorii-şefi trebuie să-şi continue lucrul, astfel încât la summitul din noiembrie de la Vilnius să putem obţine obiectivele noastre comune“, a menţionat diplomatul.
Ambasadorul UE a mai adăugat că nu a fost la Guvern aseară, după pronunţarea hotărârii Curţii Constituţionale, aşa cum a transmis un post de televiziune. Publika TV anunţa ieri că şeful delegaţiei Uniunii Europene ar fi venit la Guvern unde premierul demis Vlad Filat a convocat o şedinţă cu participarea miniştrilor şi deputaţilor liberal-democraţi.
Legea privind sistemul electoral mixt, adoptată prea repede
Rugat să comenteze votarea de către Parlament a legii privind trecerea la sistemul electoral mixt, Dirk Schuebel a opinat că aceasta „a fost adoptată şi promovată prea repede, pentru că nici societatea civilă, nici Comisia de la Veneţia nu a fost consultată“.
„Acum noi recomandăm ca această lege să fie consultată şi cu societatea civilă, şi cu Comisia de la Veneţia, astfel încât să fie introduse amendamente, dacă e cazul, pentru a o face compatibilă cu standardele Consilului Europei“, a subliniat ambasadorul UE.
Curtea Constituţională a decis, aseară, că Vlad Filat a fost înaintat ilegal de preşedinte pentru funcţia de premier, pe motiv că Guvernul Filat 2 a fost demis printr-o moţiune de cenzură subsuspiciunea de acte de corupţie, fiind afectată integritatea sa. Analiştii politici susţin că, prin această decizie, Curtea Constituţională şi-a depăşit grosolan prerogativele.