Comuniştii pun condiţii pentru guvernul Leancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Ivanov le-a
dezvăluit jurnaliştilor că Partidul Comuniştilor are o listă cu premierii
acceptabili. Foto Alexandru Tarlev
Violeta Ivanov le-a dezvăluit jurnaliştilor că Partidul Comuniştilor are o listă cu premierii acceptabili. Foto Alexandru Tarlev

Viitoarea guvernare minoritară îşi arată deja adevărata faţă: comuniştii care s-au angajat să voteze guvernul minoritar format din PLDM şi PD au început condiţionările. Şeful statului, Nicolae Timofti, urmând prevedrile constituţionale, a consultat fracţiunile parlamentare în urma cărora a fost propusă candidatura pentru funcţia de prim-ministru. Este vorba despre actualul premier în exerciţiu, Iurie Leancă.

Fracţiunile cu care preşedintele Timofti a dus consultări sunt PLDM, PD, PCRM şi PL. Socialistul Igor Dodon anunţase anterior că nu va propune o candidatură, condiţia socialiştilor fiind denunţarea Acordului de Asociere.

Primul care a ieşti de la consultările cu Timofti a fost Vlad Filat. Liberal-democraţii vor discuta cu PD şi PCRM pentru ca Iurie Leancă să obţină cele 51 de voturi necesare. „Trebuie să găsim asentimentul la cel puţin 51 de deputaţi ca să avem guvern învestit în perioada cea mai apropiată”, spune Filat. Acesta a menţionat că PLDM-ul nu a discutat cu PCRM privind candidaturile la funcţia de prim-ministru: „Avem un acord cu PD”.

Condiţionările secrete

Această afirmaţie a lui Filat a fost contrazisă de Violeta Ivanov, preşedintele fracţiunii comuniste. Comuniştii le-ar fi pus pe masă PD-ului şi PLDM-ului lista cu candidaţii pe care îi va susţine la funcţia de premier şi pe cei care nu-i va susţine.

Violeta Ivanov a menţionat că fracţiunea sa va vota guvernul minoritar doar dacă le va convine candidatura. „PCRM a condiţionat câteva chestiuni, inclusiv am oferit nume pentru care am putea vota. Parlamentarii cunosc foarte bine condiţiile, pe care le-am expus în cadrul consultărilor”, a declarat Ivanov.

Asta deşi, cu o zi în urmă, liderul comuniştilor Vladimir Voronin vorbea despre faptul că va susţine un guvern minoritar adăugând că pe parcurs „se va vedea cine va trage căruţa aceasta care se numeşte guvern, dar acum căruţa trebuie pornită din loc”.

Lupu: „Avem 7-8 zile”

Marian Lupu, preşedintele PD, a declarat după consultări că va susţine candidatura lui Iurie Leancă. „Odată cu emiterea decretului şefului statului eu gândesc că la o distanţă de 7-8 zile nu mai mult va trebui să avem în parlament premierul desemnat cu întreaga componenţă a guvernului şi programul de guvernare. Să examinăm şi să votăm la pachet toate acestea în una din zilele săptămânii viitoare”, declarat Lupu.

Ghimpu a spus că preşedintele Timofti l-a informat cu privire la candidatura lui Iurie Leancă, iar preşedintele liberalilor a menţionat că partidul va decide dacă va susţine această candidatură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite