Cine sunt miniştrii propuşi la Economie, Tineret şi Drumuri. Sunt cei mai tineri din echipa lui Ion Sturza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârsta medie a echipei propuse de Ion Sturza este de 46 de ani. Cele mai tinere persoane au fost propuse la conducerea Ministerului Economiei, a Tineretului şi Sportului, la cea a Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, precum şi la Ministerul Mediului.

Marin Ciobanu, propus pentru funcţia de ministru al Economiei: „Aşa cum a făcut Germania la Bălţi s-o facă în toată ţara

Ministerul Economiei ar putea fi condus de Marin Ciobanu, administratorul principal al Zonei Economice Libere (ZEL) „Bălţi”. Are studii de magistru în inginerie şi management în transporturi la Universitatea Tehnică din Moldova, a studiat dezvoltarea economică şi dezvoltarea politică internaţională la Universitatea Friedrich-Alexander, Erlangen- Nürnberg din Germania, iar în noiembrie 2011 a obţinut titlul de doctor la Facultatea Inginerie Economică şi Business de la UTM, tema tezei fiind „Rolul investiţiilor în dezvoltarea durabilă a industriei prelucrătoare”.

Marin Ciobanu şi-a început activitatea profesională la o întreprindere de transport internaţional în noiembrie 2002, iar în perioada septembrie 2009-martie 2010 este director de proiect la ÎCS Draexlmaier SRL, timp în care a elaborat studiul de fezabilitate privind oportunitatea creării ZEL „Bălţi” şi a contribuit la crearea acesteia. Din martie 2010, este administratorul principal al ZEL „Bălţi”.

Potenţialul ministru al Economiei este, din septembrie 2015, directorul proiectului de elaborare a Planului Naţional de Dezvoltare Economică prin Industrializare, finanţat de Ministerul Federal al Germaniei. Acest lucru l-a făcut pe premierul desemnat Ion Sturza, în momentul prezentării echipei de miniştri, să precizeze: „Face parte din generaţia tânără de manageri şi aşa cum a făcut Germania la Bălţi s-o facă în toată ţara”.

Marin Ciobanu este căsătorit cu jurnalista Cristina Aramă.

Dumitru Alaiba, propus pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului: „Este un tânăr care este alături de tineri”

Dumitru Alaiba ar putea conduce Ministerul Tineretului şi Sportului. Acesta a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea Bănci şi Burse de Valori. De asemenea, a făcut şi studii postuniversitare la Universitatea de studii aplicate din Rovaniemi (Finlanda).

În prezent, el este şeful Secretariatului Consiliului Economic al Prim – ministrului. În perioada 2012-2013 a fost consultant la Oficiul Prim-ministrului în domeniile economic şi financiar. Cunoaşte limbile engleză, rusă şi română.

În trecut, Dumitru Alaiba a fost şef adjunct al Direcţiei politici, planificare strategică şi asistenţă externă din cadrul Cancelariei de Stat. Din anul 2008 până în anul 2009 a coordonat mai multe proiecte de dezvoltare, iar în anii 2007-2008 a activat în calitate de manager financiar de proiect în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale din Riga (Letonia). Timp de doi ani a fost manager de proiecte în Finlanda.

În momentul prezentării echipei sale, Ion Sturza a precizat că „Dumitru este un tânăr care este alături de tineri, este o raritate că are studii făcute în Finlanda, este un sportiv amator practicant care de cinci ori anul acesta a alergat Maratonul”.

Oleg Trofilat propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor şi Drumurilor: „Este un self made”

Oleg Trofilat a absolvit Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Facultatea „Bănci şi Burse de Valori". În anii 2012-2013 învaţă la Universitatea din Syracuse (SUA), Maxwell School of Citizenship and Public Administration, unde obţine diploma de master în administrare publică.

În prezent, acesta este Secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Vorbeşte limba română, rusă, fraceză, engleză şi ucraineană.

Din anul 2010 până în anul 2015 a fost şef al Serviciului Audit Intern din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. De asemenea, pe lângă funcţia de consultant în domeniul aviaţiei civile, Oleg Trofilat a fost de două ori director al economiei şi dezvoltării la compania Air Moldova.

Ion Sturza a spus despre el că este o persoană perseverentă. „Este un self made, un băiat care s-a făcut singur pe sine. Extrem de perseverant în a-şi face o carieră în domeniul public. Are o experienţă profesională şi se pricepe bine la avioane, ca şi mine”, a menţionat Sturza în cadrul întâlnirii cu societatea civilă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite