Cetatea Soroca va fi reabilitată de compania românească Iasicon SA, care a restaurat şi Cetatea Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La licitaţia pentru restaurarea fortăreţii de pe malul Nistrului au participat patru firme, dintre care trei româneşti şi una moldovenească, iar câştigător a fost desemnat Iasicon SA.

Potrivit preşedintelui raionului Soroca, Victor Său, Iasicon SA are experienţa restaurării monumentelor istorice. În perioada 2007-2009, compania a efectuat lucrări similare la Cetatea Neamţ, iar ulterior a reabilitat Palatul Culturii şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. „Sperăm că vor face lucrări la cel mai înalt nivel. Imediat ce semnăm contractul, vor începe lucrările de reconstrucţie“, a declarat pentru „Adevărul“ Moldova Victor Său.

Totodată, a fost desemnată firma ce va reabilita două drumuri inportante din oraş ce duc spre cetate – Independenţei şi Alexandru cel Bun. În total, pentru restaurarea cetăţii, reabilitarea drumurilor şi amenajarea unui parc nou de arbuşti în zona fortăreţii vor fi cheltuiţi 2 milioane de euro, bani europeni prevăzuţi în cadrul proiectului transfrontalier „Bijuterii medievale“.

Nicolae Bulat, directorul muzeului de la Soroca, instituţie ce include şi fortăreaţa, a menţionat că restaurarea cetăţii va dura 6 luni, perioadă în care cetatea va fi inchisă. Acesta a mai spus că vor fi amenajate şi cele două parcuri din imediata vecinătate a monumentului, copacii fiind defrişaţi, iar în locul lor vor fi plantaţi arbuşti. De asemenea, în zona cetăţii vor apăra buticuri de suveniruri.

Societatea Iasicon a fost acuzată că a executat lucrări necalitative la Palatul Culturii şi că ar fi "abonată la banii Culturii". Firma a obţinut lucrări de restaurare a instituţiilor de cultură din judeţul Iaşi în valoare de aproape 22 milioane de euro.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite