Cetatea Soroca intră în reparaţie şi îşi închide uşile pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea îşi va redeschide uşile în mai 2014 FOTO: Adevărul
Cetatea îşi va redeschide uşile în mai 2014 FOTO: Adevărul

Edificiul va intra în reconstrucţie începând de astăzi. Lucrările vor fi efectuate de o echipă de specialişti din Iaşi, România.

Solicitat de IPN, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Soroca, Nicolae Bulat, a menţionat că pe 9 august a fost semnat contractul cu firma din Iaşi, care s-a ocupat de lucrările de reconstrucţie a Cetăţii Neamţ, România. Conform caietului de sarcini, lucrările vor dura 6 luni, iar redeschiderea Cetăţii Soroca pentru turişti este preconizată pentru 18 mai 2014.

Nicolae Bulat a specificat că lucrările de reconstrucţie vor presupune restaurarea parţială a galeriilor de circulaţie şi de depozitare din interiorul Cetăţii. În afara edificiului se va lucra la amenajarea spaţiului aferent prin pavare cu piatră de Cosăuţi, ca pe vremuri, şi restaurarea aleilor din parc. Va fi construit şi un veceu public, pentru că din 1978, de când a fost deschisă Cetatea pentru vizitatori, lipsa acestuia a reprezentat o adevărată problemă.

Totodată, vor fi construite buticuri de suvenire pentru vizitatori, iar acest lucru va duce la dezvoltarea unei ramuri de producere a suvenirurilor de către meşterii populari soroceni.

Nicolae Bulat a mai spus că o parte semnificativă din bani va fi utilizată pentru reconstrucţia drumului de acces spre Cetatea Sorocii, care va cuprinde tronsonul de la intrarea în oraş şi până la cetate. Costul total al proiectului de reconstrucţie este de 3 milioane de euro, bani europeni. Banii sunt alocaţi în cadrul unui proiect comun de reconstrucţie a mai multor obiective istorice. Astfel, 1 milion de euro va fi utilizat pentru restaurarea unor obiective istorice din Suceava şi Hotin şi respectiv 2 milioane de euro vor fi investiţi în Cetatea Sorocii.

Cetatea Sorocii de azi a fost construită pe locul unei altei cetăţi din lemn şi pământ. Actuala construcţie s-a păstrat de-a lungul timpului în proporţie de 75%, iar cel mai afectat este turnul de la intrare care a fost găurit de obuze în urma unei lupte.
 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri