CEC a decis majorarea numărului secţiilor de votare din diaspora pentru alegerile din 11 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova

CEC a decis marţi, 8 iunie, majorarea numărului secţiilor de votare pentru alegătorii din străinătate, care vor participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest fel, CEC a hotărât organizarea a 146 secţii de votare în R. Moldova.

A fost suplinit numărul secţiilor de votare pentru Republica Federală Germană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu câte 3 unităţi. Totodată, au adăugate 2 secţii de votare în Republica Franceză şi o secţie de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

De asemenea a fost exclusă secţia de votare pentru or. Oradea (România) şi o secţie pentru or. Atena (Republica Elenă).

Iniţial, CEC a stabilit că peste hotare vor fi deschise 139 de secţii de votare, exact ca la prezidenţiale, dar nu 190 de secţii, precum fusese recomandarea Ministerului de Externe. Totodată, în timpul protestului are loc şedinţa CEC la care va fi examinată posibilitatea majorării numărului de secţii de votare în diaspora.

Într-un interviu pentru Unimedia, secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, cel care a venit cu propunerea privind deschiderea a 139 de secţii de votare în străinătate, a declarat că politicienii speculează şi manipulează pe acest subiect, deoarece CEC doar s-a conformat prevederilor legale. Lebedinschi a precizat că Guvernul nu a oferit CEC-ului vreun document care să confirme că statul poate acoperi cheltuielile pentru deschiderea unui număr mai mare de secţii. Potrivit lui Lebedinschi, CEC nu poate deschide secţii de votare fără a avea garanţia că sunt suficienţi bani. Mai mult, Lebedinschi a comunicat că MAE nu a oferit informaţii cu privire la disponibilitatea altor state de a găzdui mai multe secţii de votare, în afara misiunilor diplomatice.

Preşedintele Maia Sandu a criticat decizia CEC şi a solicitat instituţiei să-şi revadă hotărârea.

„Decizia de astăzi (5 iunie) a Comisiei Electorale Centrale de a se opune deschiderii a suficiente secţii de vot în diasporă este o batjocură faţă de sutele de mii de cetăţeni care vor să voteze şi o încălcare sfidătoare a legii”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Maia Sandu susţine că „majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăşi împotriva poporului şi a încălcat criteriile legale ce stau la baza stabilirii numărului de secţii de votare în afara ţării.” 

„Cozile din alegerile prezidenţiale, insuficienţa buletinelor de vot, numărul mare de înregistrări prealabile au arătat clar necesitatea creşterii numărului secţiilor de vot peste hotare. Somez CEC să-şi revadă imediat decizia - să respecte legea şi să asigure dreptul la vot. Încercarea de a bloca votul oamenilor şi de a salva pielea hoţilor Dodon-Plahotniuc-Şor nu va trece!”, a spus Maia Sandu.

PAS, Platforma DA şi Partidul Nostru au anunţat că vor contesta decizia CEC la Curtea de Apel.

Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, căruia îi aparţine propunerea de a deschide doar 139 de secţii de votare peste hotare, a declarat că „CEC şi-a făcut lucrul reieşind din prevederile normative şi situaţia reală, nu bazată pe promisiunile date de politicieni sau în scop de a agita cetăţenii Republicii Moldova cu acţiuni ce nu pot fi realizate.”

„Deja pe parcursul examinării am început sa primesc ameninţări şi insulte din partea persoanelor afiliate politic. După am văzut că deja suntem catalogaţi şi etichetaţi în tot felul chiar şi de Preşedintele ţării.

Astfel, comunic că CEC nu adoptă Hotarâri să fie pe placul cuiva sau Hotarâri populiste”, a spus Lebedinschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite