Cea mai mare fabrică de carton din Moldova a fost scoasă la mezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldcarton nu funcţionează de câţiva ani FOTO: Panoramio.com
Moldcarton nu funcţionează de câţiva ani FOTO: Panoramio.com

Activele fabricii Moldcarton, una dintre cele mai mari întreprinderi de acest profil din regiune au fost scoase la vânzare de Banca de Economii.


Deşi în anunţul de pe pagina WEB nu este specificat că e vorba de active ale Moldcarton, din descriere şi adresa locaţiei reiese clar că acesta sunt al acestei întreprinderi. Astfel e vorba de trei terenuri cu o suprafaţă totală de circa 33 de hectare, clădiri industriale cu o suprafaţă de peste 93.000 de metri pătraţi, utilaje, etc.

Pentru toată această avere BEM cere circa 174 milioane de lei, în scădere cu circa 30 de milioane de lei faţă de tenderul de acum o lună. Anterior activele Moldcarton fuseseră gajate la a treia ca mărime bancă din Republica Moldova şi potrivit unor declaraţii ale unor oficiali de la Banca Naţională, conducerea BEM nu trebuia să accepte drept gaj aceste active, pentru eliberarea unor credite de zeci de milioane de lei.

Amintim că în mai 2002 compania Gasitera Suisse AG din Elveţia (o structură din cadrul grupului Itera, controlat de miliardarul rus Igor Makarov) a cumpărat 89,06% de acţiunile combinatului, achitând statului 2,15 milioane de dolari şi angajându-se să investească 11 milioane de dolari în dezvoltarea producţiei întreprinderii care la acel moment staţiona.

În anul 2009, Itera a scos la vânzare Moldcarton, activele căruia erau gajate la bănci din Republica Moldova pentru credite de sute de milioane de lei. În prezent din fosta mândrie a industriei moldoveneşti a rămas doar clădirile şi ceva utilaj. O mare parte din utilaj a fost însă vândut ca fier vechi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite