Ce caută mascaţii la fabrica „Aroma“? Situaţia de la combinatul de coniac a ajuns în vizorul Procuraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jurul combinatului Aroma din Chişinău continuă luptele de culise. Autorităţile au iniţiat o urmărire penală privind presupuse delapidări în proporţii deosebit de mari

La finele săptămânii trecute o echipă specială alcătuită din procurori şi ofiţeri de urmărire penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a descins la fabrica Aroma din Capitală, unul dintre cei mai mari producători de băuturi alcoolice din ţară, care, însă, de ceva timp se află în procedură de insolvabilitate pentru datorii de peste 200 de milioane de lei, în special faţă de trei bănci (Banca de Economii, Victoriabank şi Fincombank).

Delapidări şi escrocherii

Drept motiv a servit o sesizare privind presupuse delapidări şi escrocherii în proporţii deosebit de mari. Viorel Morari, şef de secţie în cadrul Procuraturii Anticorupţie, a precizat că pe acest caz a fost pornită o cauză penală. „În prezent se efectuează acţiuni de urmărire penală pentru a stabili toate circumstanţele, iar dosarul este deschis pe fapt“, ne-a declarat procurorul. Acesta a evitat să ofere alte detalii.

Potrivit altor surse, anchetatorii au sarcina de a efectua şi o revizie totală a activităţii întreprinderii din perioada 2004-2012, iar după aceasta ar urma să fie luate şi anumite măsuri faţă de persoanele găsite vinovate.
Veaceslav Timotin, actualul administrator de la Aroma, s-a ferit să vorbească despre acest control. „Eu mă ocup doar de elaborarea planului procedurii de restructurare a întreprinderii, aşa precum a stabilit instanţa“, a spus, scurt, Timotin.

Operaţiunea ar putea fi şi o consecinţă a faptului că anul acesta în câteva loturi de coniac Belâi Aist (Barza Albă) livrate în Rusia de fabrica Aroma s-ar fi depistat ftalat de dibutil (o substanţă interzisă), lucru invocat de fostul şef al Serviciului Sanitar Rus, Ghenadi Onişcenko, drept argument pentru a pune embargo la importul de băuturi alcoolice din Republica Moldova pe piaţa rusească. În acelaşi timp, expertizele din Republica Moldova nu au confirmat existenţa substanţelor interzise.

Coniac la preţ de poşircă

De câţiva ani, exporturile de băuturi Aroma pe piaţa din Rusia se efectuau prin intermediul companiei MoRo, iar preţul de livrare era considerat unul foarte mic. De exemplu, în anii 2009-2011 acesta a variat între 25 şi 28 de lei pentru o sticlă, cost apreciat de specialişti drept suspect de mic. Din acest an, administratorul a semnat contracte de livrare a coniacului pe piaţa rusească şi cu alte firme din Rusia. „Nu am întrerupt contractul cu MoRo, dar am încercat să diversificăm livrările ca să nu depindem de un singur distribuitor“, a precizat administratorul întreprinderii.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, spune că a atenţionat organele de control de mai multe ori privind situaţia de la Aroma. „Anul acesta, noi am fost excluşi din procesul de administrare a acestei întreprinderi şi au apărut suspiciuni că distilatul de coniac se vinde la preţ de nimic. Pentru a proteja interesele statului am hotârât să suspend contractul cu Aroma pentru dreptul de utilizare a mărcii comerciale «Belâi Aist», care este proprietate a statului. Însă instanţa a decis să suspende ordinul meu şi, astfel, Aroma a putut să exporte din nou coniac Belâi Aist în Rusia“, afirmă oficialul.

Şeful de la Agricultură: „E uşor de criticat“

Ministrul susţine că autorităţile, împreună cu creditorii întreprinderii Aroma, caută o modalitate de a rezolva civilizat  situaţia creată şi de a scoate din impas compania. Cât despre faptul că Aroma ar fi vândut coniac la preţ de nimic firmei MoRo din Rusia, Vasile Bumacov spune că, din contra, acesta era convenabil părţii moldoveneşti.

„E uşor de criticat. Să încerce şi alţii să livreze coniac pe piaţa rusească fără să aibă contract cu firma MoRo. Această companie a făcut lobby în Rusia pentru coniacul moldovenesc“, a menţionat ministrul Agriculturii.

De notat că în primele şapte luni ale anului 2013 circa 44% din toate livrările de băuturi alcoolice pe piaţa rusească s-au făcut prin firma MoRo.


Citiţi şi:

Combinatul Aroma, cel mai mare producător de divinuri din Republica Moldova, ar putea fi vândut pe bucăţi

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite