Cazuri noi de pestă porcină africană în raioanele Ştefan Vodă şi Cahul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localităţile Crocmaz şi Olăneşti din raionul Ştefan Vodă şi în satul Giurgiuleşti, raionul Cahul, au fost înregistrate cazuri noi de pestă porcină africană. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor menţionează că pesta a fost confirmată de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară prin încercările de laborator din data de 27 şi 28 august la porci domestici.

Maxim Sârbu, şef de secţie în cadrul Direcţiei supraveghere sanitar-veterinară ANSA, a declarat pentru IPN că este vorba despre opt capete din Giurgiuleşti şi 11 din cele două localităţi din Ştefan Vodă, toate în gospodării private. Animalele au fost omorâte şi arse.

Comisiile Antiepizootice Excepţionale din Ştefan Vodă şi Cahul au aprobat Planul complex de măsuri pentru combaterea şi eradicarea focarelor. În contextul apariţiei focarului de pestă porcină africană, ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situaţia epizootică pentru limitarea extinderii bolii şi eradicarea ei.

ASNA reaminteşte cetăţenilor şi proprietarilor de porcine importanţa respectării cerinţelor minime de biosecuritate şi anume că porcii nu se hrănesc cu resturi alimentare şi că porcii nu se lasă liberi, în afara adăpostului. Printre cerinţe se mai numără schimbarea obligatorie a hainelor şi a încălţămintei înainte de a intra în adăposturile animalelor, dar şi anunţarea imediată a medicului veterinar în caz de sacrificare, îmbolnăvire sau moarte a unui porc din gospodărie.

De asemenea, ANSA solicită cetăţenilor să se abţină de la procurarea cărnii şi a produselor din carne de porc de peste hotare (Ucraina, România) şi introducerea acestora în ţară.
 
Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândeşte repede în rândul animalelor şi provoacă mari pagube materiale agriculturii. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt nimicite, iar spaţiile în care au fost ţinuţi porcii, perimetrul alăturat şi ustensilele din gospodărie sunt dezinfectate.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în luna august, focare active de pestă porcină mai erau în localităţile Giurgiuleşti, Cahul şi în oraşul Vulcăneşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite