Cât de mare e riscul să ne îmbolnăvim de hepatite virale în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hepatitele virale B, C şi D continuă să fie o problemă pentru Republica Moldova, din cauza morbidităţii şi a mortalităţii crescute, dar şi a ratei înalte de invaliditate în urma cronicizării infecţiei.

Comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, Moldova este considerată totuşi o zonă cu nivel endemic mediu, relevă IPN.

Şeful Laboratorului de epidemiologie a hepatitelor virale al Centrului Naţional de Sănătate Publică, medicul Vladimir Gurev, a menţionat că, înainte de lansarea programelor naţionale de combatere a hepatitelor virale B, în anul 1997 se înregistrau 25 de cazuri de hepatite virale la 100.000 de locuitori. În prezent indicele morbidităţii s-a redus până la 1,54 cazuri.

Morbiditatea prin hepatita virală C a descrescut de la 6,14 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 1997 până la 1,86 cazuri anul trecut. Deşi în 2012 au fost înregistrate numai nouă cazuri de hepatită virală D în toată ţara, în comparaţie cu anul 2011 morbiditatea prin această infecţie a sporit cu 28,5%.

Medicul a subliniat că prin intermediul Programului naţional de combatere a hepatitelor virale B,C şi D pentru anii 2012-2016, anual 700 de persoane care suferă de aceste boli beneficiază de tratament gratuit din partea statului. Cauzele principalele ale hepatitelor virale sunt diferite pentru fiecare tip. Hepatita B este un virus care poate fi transmis doar de bolnavii cu acest virus prin sânge sau salivă, contact sexual, consumul de droguri. Hepatita C are printre principalele cauze consumul de droguri.

Vladimir Gurev a adăugat că adulţii care urmează tratamentul în cazul hepatitelor virale de tip B se tratează în proporţie de 85%. Alte 15% dintre persoanele bolnave, care nu au făcut tratamentul necesar, suferă de o agravare a bolii şi trec în faza cronică. În acest caz bolnavii au nevoie de tratament profilactic permanent.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), două miliarde de oameni au fost în contact cu virusul hepatitei B (VHB), dintre care 350 milioane au devenit purtători cronici şi potenţial purtători. Alte circa 170 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C (VHC) şi mai mult de 10 milioane - cu virusul hepatitei D (VHD). Anual pe 28 iulie este marcată Ziua Mondială de combatere a Hepatitei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite