Cantemir: Zeci de oameni rămân în stradă în urma unei explozii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie care a avut loc azi dimineaţă într-un bloc din oraşul Cantemir a distrus 20 de apartamente şi a lăsat pe drumuri 33 de persoane. Potrivit datelor preliminare, deflagraţia a fost declanşată de o scurgere de gaze.

Angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE) au fost solicitaţi în dimineaţa zilei de 4 mai, la ora 06:13 minute pentru a lichida consecinţele unei deflagraţii produse într-un bloc cu 5 etaje din str. Trandafirilor, or. Cantemir. Pentru stingerea focului au intervenit patru autospeciale şi un efectiv de 20 de persoane.

Patru apartamente au ars complet

Toate circumstanţele şi cauza producerii deflagraţiei urmează să fie stabilite, dar angajaţii SPCSE spun că explozia ar fi fost declanşată de o scurgere de gaze. Din primele informaţii operative, explozia a avut loc într-un apartament de la etajul 4, în urma căreia au izbucnit focare de ardere în trei apartamente de la etajele 3,4,5, iar tavanul apartamentului de la etajul 3 s-a prăbuşit. Suprafaţa apartamentelor distruse, este în total de aproape 200 metri pătraţi. Liliana Puşcaşu, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, a declarat că, potrivit martorilor, în momentul exploziei în apartamentul de la etajul 4 se afla un tânăr de 23 de ani care a ieşit din casă cuprins de flăcări. Băiatul se află în stare critică şi a suferit arsuri grave pe o suprafaţa de 95% din suprafaţa corpului. De asemenea, au fost rănite o femeie de 54 de ani şi o adolescentă de 16 ani. Victimele au fost transportate imediat la Spitalul de Urgenţă din Cantemir, iar tânărul de 23 de ani a fost adus la Chişinău cu un elicopter SMURD. 

Pagube de două milioane de lei

Potrivit primarului oraşului Cantemir, Roman Ciubaciuc, în urma exploziei au fost avariate 20 de apartamente, iar 35 de persoane au rămas fără locuinţe. „O să avem şedinţa ordinară a consiliului şi vom vedea ce putem face ca să ajutăm oamenii, dar neapărat vom găsi o soluţie. Avem un fond de rezervă al Primăriei care nu este foarte mare, dar numaidecât vom găsi resurse. Toţi cei care au solicitat să fie cazaţi undeva, au fost ajutaţi. Majoritatea oamenilor au mers la rude şi prieteni. Practic, avem doar două familii care nu au unde locui şi pentru ele au fost pregătite locuri speciale”, a declarat Roman Ciubaciuc. Acesta mai spune că daunele provocate de incendiu sunt evaluate la două milioane de lei. „Este vorba doar de costul construcţiei blocului, fără a lua în calcul bunurile materiale aflate în apartamente. Blocul a fost construit prin anii ’80. Nu am mai văzut o asemenea tragedie, e pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva în oraşul nostru”, a mai menţionat primarul.

Vladimir Bordea, şeful secţiei Securitate Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Cantemir, spune că blocul în care s-a produs explozia este unul liniştit şi că nu au avut loc incidente anterioare acolo. „Nu am primit nicio plângere, oamenii sunt foarte liniştiţi şi de treabă. Din câte ştiu eu, familia care locuia în apartamentul cu pricina, plecau adesea peste hotare”, ne-a spus Vladimir Bordea. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite