Autorităţile de la Chişinău se mobilizează pentru a rezolva problemele cauzate de zăpadă, vânt, gheţuş şi ceaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Chişinău susţin că sunt pregătite pentru a face faţă condiţiilor meteo nefavorabile din perioada de iarnă 2016. Drumurile naţionale sunt curăţite de către autorităţile centrale, iar cele locale de către primarii de localităţi.

Ministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a anunţat că pentru lucrările de deszăpezire a drumurilor şi distribuirea materialului antiderapant pe drumurile naţionale sunt antrenate 483 de maşini (autogredere, buldozere cu şenile, tratoare pe pneuri cu lame, freze de zăpadă, distribuitoare auto, încărcătoare şi excavatoare). Nivelul de pregătire a acestora este de 92%. 

„Pentru combaterea lunecuşului în sezonul de iarnă sunt necesare 78,9 de mii de tone de material antiderapant, în stocurile S.A. Drumuri sunt 54,8 mii tone de antiderapant. Până în prezent au fost utilizate 4 mii de tone. Sunt instalate 40 de camere video pentru monitorizarea şi vizualizarea stării condiţiilor de circulaţie pe timp de iarnă. În conlucrare cu Inspectoratul de Patrulare vor fi întreprinse măsuri pentru a nu admite blocarea drumurilor de către mijloacele de transport, care nu sunt pregătite corespunzător pentru circulaţia de iarnă”, a spus Iurie Chirinciuc

Totodată pe drumurile naţionale şi locale au fost determinate sectoarele de drum supuse întroienirii şi se preconizează  instalarea a 43,3 km parazăpezi, inclusiv 29,5 km – drumuri naţionale şi 13,8 km – drumuri locale. Actualmente au început lucrările de instalare. Oficialul a mai menţionat că curăţirea drumurilor locale intră în responsabilităţile primarilor de localităţi. Fiecare primar trebuie să cureţe drumurile locale până la ieşirea pe traseul naţional, spune ministrul. 

Ministrul de Interne, Oleg Balan, a comunicat că Serviciul Situaţii Excepţionale a pregătit tehnică de deszăpezire pe 12 sectoare de drumuri. 

„Au fost pregătite 155 vehicule tracţiune repartizate pe zone, generatoare pentru curent electric, tunuri de încălzire pe combustibil şi 321 de corturi. Centrul de dirijare a situaţiilor excepţionale este gata să lucreze 24 de ore, iar 496 de inspectori vor fi scoşi la patrulare”, a declarat Oleg Balan.

Punctele de control vamal Cosăuţi-Iampoli, Soroca-Ţekinovka şi Vasilcău-Velicaia Coşniţa sunt închise din cauza că râul Nistru este îngheţat. 

Potrivit ministrului Apărării, Anatol Şalaru susţine că în caz de necesitate peste 500 de militari sunt pregătiţi să se implice la deblocarea drumurilor. 

Premierul interimar, Gheorghe Brega, a solicitat ministrului educaţiei Corina Fusu ca şcolile şi grădiniţele să fie încălzite de duminică, 10 ianuarie, pentru că sobele sunt reci. Elevii revin din vacanţă luni, 11 ianuarie 2016. 

Meteorologii au emis cod galben de ninsori şi vânt pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar pe drumuri se va forma gheţuş şi ceaţă. În perioada 9-13 ianuarie 2016 vor cădea precipitaţii slabe. 

Autorităţile de la Chişinău pun la dispoziţia cetăţenilor serviciul „non-stop” pentru informarea operativă despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă. Şoferii pot telefona la numerele de telefon 022748961 sau 022225530. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite