Cum se sărbătorea Crăciunul de altădată în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazdele primeau colindătorii. FOTO: Arhiva Adevărul
Gazdele primeau colindătorii. FOTO: Arhiva Adevărul

Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc de stil vechi, joi, 7 ianuarie, sărbătoresc Naşterea Domnului Isus Hristos. Odinioară Crăciunul era sărbătorit trei zile.

Etnograful Maria Ciocanu spune că tradiţiile legate de sărbătorile de iarnă se mai păstrează şi astăzi, chiar dacă au suferit unele transformări. Gospodarii pun pe masa de sărbătoare bucate tradiţionale şi neapărat coc Crăciunei, care sunt simbolul acestei sărbători. 

„S-a păstrat masa rituală. De pe masă nu lipsea carnea de porc, mâncarea de păsare, răcitura. Era o credinţă că masa de Crăciun trebuie să fie încărcată, şi timp de trei zile să stea plină cu bucate”, spune Maria Ciocanu, şefa Secţiei etnografie din cadrul Muzeului Naţional de Istorie şi Etnografie al Moldovei. 

Maria Ciocanu a menţionat că sărbătoarea Naşterii Domnului nu poate fi percepută fără Crăciunei. Etnograful spune că din prima cocă de Crăciun se cocea această pâine decorativă care se pune la icoane. Se credea că acest Crăciunel trebuia rupt şi dat boului care trăgea plugul.

De asemenea, o bucăţică din această pâine decorativă se punea sub brazdă, ca să fie recolta bună. „Mai era o credinţă că atunci când se făcea coca, femeia cu mâinile pline de aluat se ducea în livadă şi atingea tulpina pomilor pentru ca aceştia să rodească”, a spus Maria Ciocanu.

Naşterea Domnului Iisus Hristos este vestită în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, de către cete de colindători care umblă din casă în casă. Colindul este una dintre cele mai vechi tradiţii, care se mai respectă şi astăzi.

Etnograful a menţionat că altădată colindele erau specifice pentru fiecare regiune a ţării, iar în prezent acestea s-au uniformizat.

De asemenea, de Crăciun şi superstiţiile erau nelipsite din casele gospodarilor. Se spune că dacă în noaptea de Crăciun va fi zăpadă şi va ninge, anul care vine va aduce o roadă bună.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite