Atacul terorist de la Istanbul: cetățeni moldoveni, printre suspecți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliția din Bulgaria a reținut 5 persoane, suspectate de comiterea atacului terorist din Istanbul, care s-a soldat cu 6 decese. Printre suspecți sunt și cetățeni ai Republicii Moldova, relatează TASS. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău nu comentează informațiile.

Printre suspecții atacului terorist din Istanbul sunt moldoveni FOTO tass.ru
Printre suspecții atacului terorist din Istanbul sunt moldoveni FOTO tass.ru

Postul public de televiziune din Bulgaria a anunțat pe parcursul zilei de sâmbătă că poliția locală a încătușat cinci suspecți în cazul atacului terorist comis în Istanbul. Potrivit presei de la Sofia, care citează surse din structurile de drept, printre reținuți se numără cetățeni ai Republicii Moldova și cetățeni arabi. 

Un reprezentant al Procuraturii din Bulgaria, Siika Mileva, a confirmat informația despre rețineri și a precizat că patru dintre cei cinci au fost încătușați pentru 72 de ore, iar în instanță a fost înaintat un demers privind arestarea acestora. 

,,Din primele informații, suspecții ar fi oferit ajutor logistic și comunicațional cu privire la comiterea atacatului terorist. La investigații participă specialiștii din cadrul Sectorului de combatere a terorismului din cadrul Parchetului Sofia”, mai scrie presa străină. 

Reacția Ministerului moldovean de Externe 

Contactat de corespondentul ,,Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Daniela Vodă, a declarat că ,,nu comentează, deocamdată, iar instituția pe care o reprezintă s-a autosesizat în acest caz”

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene e emis un comunicat în care a precizat că s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în mass-media națională și internațională referitoare la reținerea cetățenilor moldoveni, suspectați de autoritățile bulgare de participare la organizarea atentatului terorist din Turcia, și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile bulgare pentru a obține informații suplimentare.

Astfel, se confirmă apartenența a 3 persoane reținute la cetățenia țării noastre. MAE IE menționează că reprezentanții misiunii diplomatice vor monitoriza cu atenție evoluțiile aferente acestui caz, informând autoritățile relevante din Republica Moldova. Țara noastră a condamnat ferm orice act terorist, inclusiv atentatul de la Istanbul și reiterează deschiderea pentru schimbul eficace de informații dintre autoritățile de aplicare a legii, autoritățile judiciare și serviciile de informații din statele vizate pentru combaterea terorismului, urmărirea luptătorilor străini și combaterea criminalității organizate“, se arată în comunicat.

În după-amiaza zilei de 13 noiembrie, o explozie puternică a avut loc pe o stradă aglomerată și populară printre turiști, Istiklal, din cartierul Beyoglu. Potrivit cifrelor oficiale, explozia a ucis șase persoane și a rănit peste 80.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat imediat după explozie că există suspiciunea unui atac terorist. 

Iar șeful Ministerului Afacerilor Interne din Turcia, Suleyman Soylu, a spus că ancheta preliminară a furnizat dovezi care indică faptul că urmele atacului terorist duc în Siria. Și sunt implicate grupuri recunoscute drept teroriste de Ankara.

Potrivit acestuia, au fost reținute peste 20 de persoane care ar putea fi implicate în atac.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite