Analistul Viorel Cibotaru: „Vehicularea mai multor nume la funcţia de premier nu este decât o testare a opiniei publice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
guvern chisinau

Faptul că până acum au fost vehiculate mai multe nume la funţia de premier nu este decât o testare a opiniei publice, crede analistul Viorel Cibotaru.

„Până la urmă pot exista doar două variante. Prima ar fi ca noua majoritate – PD, PCRM şi poate grupul socialiştilor – formată prin conjunctură, să vină cu propriile propuneri pentru această funcţie. De exemplu, l-ar putea propune la funcţia de premier pe Vlad Plahotniuc sau pe cineva de la comunişti. Din tabăra cealaltă,  candidatura poate fi doar cea a lui Vlad Filat“, susţine Viorel Cibotaru.

Analistul mai afirmă că altă soluţii nu există.

„Guvernele tehnocrate, de unitate naţională, nu au nimic în comun cu realitatea în care trăim. Deşi par frumoase, nu rezistă la prima discuţie în sensul fezabilităţii“, a adăugat analistul.

Chiar dacă şefii partidelor care ne guvernează din septembrie 2009 au spus că e prematur să discute nume de potenţiali premieri, presa, dar şi unii deputaţi au numit câţiva politicieni cu şanse să ajungă prim-miniştri. Reprezentanţii PD şi ai PL sunt fermi pe poziţii – nu-l mai vor în fruntea Guvernului pe Vlad Filat, preşedintele PLDM.

„Numai nu cu Filat prim-ministru. El nu are dreptul moral să fie prim-ministru. Avem miniştri buni sau primari generali care ar putea fi premieri“, a declarat liderul liberalilor Mihai Ghimpu, într-un interviu pentru Cotidianul.ro. Ghimpu l-a nominalizat pe ministrul de Externe Iurie Leancă ca posibilă soluţie, dar s-a referit şi la nepotul său Dorin Chirtoacă, primarul general al Capitalei din 2007.

„Leanca este o buna candidatură“, a spus şi democratul Adrian Candu la Publika TV.

„Am aflat că am mulţi susţinători la PL şi PD, le sugerez să creeze un club al fanilor şi voi fi onorat să-l prezidez“, a spus în glumă Leancă.

Totodată, unele instituţii media au afirmat că pe lista potenţialilor premieri ar fi şi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, promovat de liberali în acest post.

Democratul Dumitru Diacov: „PD n-a spus că nu-l acceptă pe Vlad Filat la funcţia de premier. Anumite persoane au declarat asta“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite