Criza de la Chişinău: se caută premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă, actual ministru de Externe, este un posibil candidat pentru funcţia de premier al Republicii Moldova.
Iurie Leancă, actual ministru de Externe, este un posibil candidat pentru funcţia de premier al Republicii Moldova.

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti i-a convocat ieri, la prima oră, pe toţi liderii partidelor din fosta coaliţie de guvernare. Prima rundă de negocieri de după căderea Guvernului a durat aproape o oră.

Dialogul între conducătorii celor trei formaţiuni va continua, iar când se va ajunge la o înţelegere, ne vom întâlni din nou. Fiecare are nevoie să mediteze şi să se consulte cu membrii partidelor pe care le conduc“, a declarat Timofti.

Chiar dacă şefii partidelor care guvernează în Republica Moldova din septembrie 2009 au spus că e prematur să discute nume de potenţiali premieri, presa, dar şi unii exponenţi politici au numit câţiva politicieni cu şanse să ajungă prim-miniştri. Reprezentanţii Partidului Democrat şi ai Partidului Liberal sunt fermi pe poziţii – nu-l mai vor în fruntea Guvernului pe Vlad Filat, preşedintele liberal-democraţilor.

Filat prim-ministru, exclus. El nu are dreptul moral să fie premier. Avem miniştri buni sau primari generali care ar putea fi premieri“, a declarat liderul liberalilor Mihai Ghimpu, într-un interviu pentru Cotidianul.ro. 

Ghimpu l-a nominalizat pe ministrul de Externe Iurie Leancă ca posibilă soluţie, dar s-a referit şi la nepotul său Dorin Chirtoacă, edil-şef la Chişinău din 2007.

Leancă este o bună candidatură“, a spus şi democratul Adrian Candu la un post TV. Totodată, unele mass-media au afirmat că pe lista candidaţilor ar fi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, care a fost promovat de liberali în acest post.

Liberal-democraţii insistă cu Filat

Vicepremierul Iurie Leancă, şeful diplomaţiei de la Chişinău, dar şi prim-vicepreşedinte al PLDM, a venit însă cu precizări. „Candidatul nostru la funcţia de premier rămâne Vlad Filat." 

Am aflat în aceste zile că am mulţi susţinători la PL şi PD, le sugerez să creeze un club al fanilor şi voi fi onorat să-l prezidez“, a spus în glumă Leancă, accentuând că poziţia formaţiunii este foarte clară. 

Acest Guvern, cu toate rezervele, a reuşit să salveze Republica Moldova de la colaps economic, a avansat considerabil în realizarea reformelor democratice, a scos ţara din izolare internaţională, aducând Chişinăul în pragul semnării Acordului de Asociere la UE“, a spus vicepremierul.

Liderii Partidului Democrat şi cei ai Partidului Liberal nici nu vor să mai audă de Filat

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite