Amenințată de Rusia cu scenariul ucrainean, Republica Moldova cere NATO sisteme de apărare antiaeriană

0
Publicat:

În marja Conferinței de Securitate de la Munchen, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat sisteme de apărare antiaeriană de la NATO, menționând că acestea sunt necesare atât pentru țara sa, cât și pentru întreaga regiune. 

Maia Sandu a solicitat sisteme de apărare antiaeriană de la NATO: FOTO: Facebook.com
Maia Sandu a solicitat sisteme de apărare antiaeriană de la NATO: FOTO: Facebook.com

„Cea mai mare problemă pe care o avem acum este necesitatea unui sistem de supraveghere și apărare antiaeriană. Acest lucru este necesar pentru Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune. Așadar, dorim ca partenerii noștri să ia în considerare acest tip de asistență de care avem nevoie urgent”, a spus Maia Sandu. 

Președinta țării vecine a mai cerut ajutor și pentru combaterea propagandei ruse. „Este extrem de dificil pentru noi să abordăm singuri această problemă. Cred că trebuie să avem abordări comune în combaterea dezinformării şi a propagandei pro-război. Trebuie să îi abordăm împreună în cazul acelor rețele sociale care nu răspund la cererea Republicii Moldova când vine vorba de propagandă și dezinformarea pro-război. Şi cred că ne pot lua în serios atunci când îi vom aborda împreună”, a mai spus lidera de la Chișinău.

Solicitările au fost făcute în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Când războiul se termină, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se va repeta, că Rusia nu va continua să invadeze Ucraina. Trebuie să rupem cercul de agresiune rusă împotriva țărilor europene”, a menționat reprezentantul NATO. 

Maia Sandu: Neutralitatea nu ne poate apăra

În timpul aceluiași eveniment, președinta Republicii Moldova a spus că țara sa ,,ar trebui ajutată să-și consolideze domeniul apărării, să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană”, motivând că ,,neutralitatea nu ne poate apăra”. Iar puterea politică de la Chișinău nu poate modifica statutul de neutralitate al țării, pentru că nu are sprijin ,,din cauza propagandei ruse”. 

„Una dintre dintre pistele propagandei ruse este aceea că neutralitatea înseamnă că țara nu ar trebui să își consolideze sectorul apărării. Acest lucru nu are niciun sens, dar din nefericire sunt mulți oameni speriați de război și care ,,cumpără” acest tip de propagandă. În situația dată, nu este o discuție despre schimbarea neutralității, dar în mod clar Moldova ar trebui ajutată să își consolideze sectorul apărării și Moldova ar trebui să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană”, a conchis președinta țării vecine.

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus. 

Reprezentanții Kremlinului neagă și acuză partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului. Ministrul rus de Externe a declarat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să o introducă în NATO sau să o unească cu România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite