Sandu: Neutralitatea nu ne poate apăra. Moldova ar trebui să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană

0
Publicat:

În timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, președinta Republicii Moldova a spus că țara sa ,,ar trebui ajutată să-și consolideze domeniul apărării, să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană”, motivând că ,,neutralitatea nu ne poate apăra”.

Maia Sandu a spus că neutralitatea nu mai poate apăra țara sa. FOTO: Facebook.com
Maia Sandu a spus că neutralitatea nu mai poate apăra țara sa. FOTO: Facebook.com

Maia Sandu susține că neutralitatea poate apăra un stat numai în condițiile în care alte țări o respectă, menționând că războiul Rusiei contra Ucrainei denotă contrariul.

„Când ne uităm la ceea ce face Rusia în Ucraina este limpede că neutralitatea nu ne poate apăra. Neutralitatea te poate apăra numai atunci când celelalte țări o respectă”, a declarat lidera de la Chișinău.

Maia Sandu afirmă că puterea politică de la Chișinău nu poate modifica statutul de neutralitate al țării, nu are sprijin ,,din cauza propagandei ruse”. 

„Una dintre dintre pistele propagandei ruse este aceea că neutralitatea înseamnă că țara nu ar trebui să își consolideze sectorul apărării. Acest lucru nu are niciun sens, dar din nefericire sunt mulți oameni speriați de război și care ,,cumpără” acest tip de propagandă. În situația dată, nu este o discuție despre schimbarea neutralității, dar în mod clar Moldova ar trebui ajutată să își consolideze sectorul apărării și Moldova ar trebui să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană”, a conchis președinta țării vecine.

Răspunsul lui Jens Stoltenberg

Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ,,trebuie să oferim ajutor, toate tipurile de ajutor, cât mai curând posibil pentru Republica Moldova. Georgia și Ucraina, două alte țări care au experimentat agresiunea Rusiei, aspiră să adere la NATO. Republica Moldova nu a luat o decizie pentru a aspira la aderarea la NATO și respectăm complet asta. Dacă există o altă lecție suplimentară care trebuie învățată din războiul, este că trebuie să ajutăm țările vulnerabile la agresiunea Rusiei cât mai repede și posibil”.

În marja aceluiași eveniment, lidera de la Chișinău a avut o întâlnire cu președinta Comisiei Europene, iar Maia Sandu a asigurat-o pe Ursula von der Leyen că noul Guvern Recean ,,este angajat ferm să continue procesul de reforme și să realizeze agenda de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

În timpul întâlnirii, cei doi oficiali au vorbit despre situaţia de securitate din regiune, continuarea agendei de reforme şi avansarea parcursului european al țării, în pofida crizelor cu care se confruntă. 

image

Tot în Germania, Maia Sandu s-a întâlnit cu Antony Blinken, iar discuțiile celor doi s-au referit la provocările de securitate.

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus. 

Reprezentanții Kremlinului neagă și acuză partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului. Ministrul rus de Externe a declarat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să o introducă în NATO sau să o unească cu România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite