Alegeri Republica Moldova. Se propune deschiderea a 190 de secţii de vot pentru diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova FOTO IPN

La alegerile parlamentare anticipate vor fi deschise mai multe secţii de vot pentru diaspora comparativ cu scrutinul prezidenţial de anul trecut. Asigurările vin din partea preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Şeful CEC spune că este examinată cifra de 190 de secţii de vot, dar o decizie definitivă în acest sens va fi luată la data de 5 iunie, notează IPN.

Potrivit oficialului, experienţa scrutinului prezidenţial de anul trecut arată că există un interes sporit din partea conaţionalilor noştri din diaspora de a participa la alegeri, totuşi decizia privind numărul secţiilor de votare va fi luată în strictă conformitate cu prevederile Codului Electoral.

„Vom lua ca bază cele trei criterii indicate în Codul Electoral. Este vorba despre numărul de alegători care s-au înregistrat prealabil, numărul de alegători care au participat la ultimul scrutin naţional – cifră pe care deja o avem – şi al treilea criteriu este numărul oficial al cetăţenilor moldoveni din ţările respective”, a spus Dorin Cimil în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit şefului CEC, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a venit cu propunerea de a majora numărul secţiilor pentru diaspora, în urma discuţiilor avute cu ambasadorii ţării noastre în străinătate.

„Cifra propusă de Ministerul de Externe este una aproximativă şi este vorba despre 190 de secţii de votare, faţă de 139 câte au fost deschise la ultimul scrutin. Avem şi alte propuneri din partea societăţii civile. Noi vom examina toate propunerile şi vom veni cu propriul proiect de hotărâre. În oraşele unde la prezidenţiale s-a înregistrat un număr mare de alegători, vom deschide secţii suplimentare pentru a le asigura tuturor dreptul la vot”, a mai spus Dorin Cimil.

La alegerile prezidenţiale de anul trecut au fost deschise 139 de secţii de votare pentru cetăţenii noştri din 36 de state ale lumii. Numărul maxim de buletine de vot destinate fiecărei secţii a fost de 5 mii de buletine. Potrivit datelor CEC, 260 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat în afara ţării în timpul turului doi de scrutin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite