Afacere cu banane: preţul pe piaţă este dublu faţă de cel declarat în vamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importă banane în Republica Moldova cu 10 lei pentru un kilogram, dar le vând la preţ dublu sau chiar mai scump. Este vorba despre agenții economici care fac afaceri cu fructe exotice.

Serviciul Vamal informează că în luna septembrie, în Moldova, au fost importate peste 700 de tone de banane din Ecuador, iar preţul declarat în vamă a fost de 10 lei pentru un kilogram, transmite Info-Prim Neo.

Şefa Direcţiei generale politici comerciale a Ministerului Economiei, Inga Ionesii, a explicat că agenţii economici au interes să declare un preţ mai mic al fructelor la importul în ţară pentru ca plăţile TVA să fie mai mici. „În economia de piaţă agentul economic include în preţ toate cheltuielile suportate la transportarea fructelor, de la vamă până pe piaţa internă, dar nu este normală o diferenţă atât de mare între preţul declarat în vamă, 10 lei, şi cel de comercializare, 22-25 lei", a spus şefa Direcţiei generale politici comerciale a Ministerului Economiei.

Potrivit Ministerului Finanţelor, Serviciul Fiscal de Stat poate controla doar dacă cei care comercializează banane au achitat toate taxele, dar fructele exotice, nefiind un produs social important, nu au adaosul comercial reglementat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite