Acuzaţii: „Vladimir Voronin i-a cedat partidul lui Vlad Plahotniuc. Trebuie să plece de la conducerea PCRM“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul comunist Grigore Petrenco, exclus acum o lună din organele de conducere a PCRM împreună cu Mark Tkaciuk şi Iurie Muntean, îl acuză pe liderul formaţiunii, Vladimir Voronin, că i-a cedat partidul democratului Vlad Plahotniuc.

În cadrul unui briefing, Petrenco a declarat că, în ultimii patru-cinci ani, Vladimir Plahotniuc ar fi încercat să-i înlăture pe cei mai înflăcăraţi comunişti, speriindu-i cu dosare penale şi presiuni asupra rudelor, dar nu a reuşit. „S-a dovedit că mult mai uşor i-a fost să se înţeleagă cu Vladimir Voronin, care, într-un final, şi-a trădat tovarăşii şi i-a închinat partidul, înainte de alegeri. Anume de aceea de la conducere au fost înlăturaţi cei care au luptat fără compromisuri cu oligarhii şi cu actualul regim“, a explicat deputatul.

Potrivit lui, în urma acestui târg, PCRM ar urma să capete rolul de „opoziţie de buzunar, constructivă, care doar va imita protestele“. „Consider că este o trădare a partidului şi a alegătorilor săi. Majoritatea comuniştilor îşi doresc să câştige la alegeri, şi nu să fie marioneta cuiva. Oponenţii noştri politici fac deja glume pe seama noastră că am devenit o opoziţie cuminte“, a mai spus Grigore Petrenco, ultimul exemplu fiind că, la ratificarea Acordului de Asociere cu UE în Parlament, fracţiunea PCRM nu a participat la dezbateri şi la votare.

Petrenco afirmă că PCRM poate câştiga la alegeri doar fără Vladimir Voronin în fruntea formaţiunii, iar pentru a soluţiona criza internă şi pentru a mobiliza forţele înainte de alegeri, ar trebui să fie convocat congresul extraordinar şi să fie aleasă o nouă conducere a partidului. Deputatul i-a sugerat lui Voronin să nu-şi mai înainteze candidatura, iar în caz contrar, s-a arătat gata să-i fie candidat de alternativă.

Nici Vladimir Voronin şi nici Vlad Plahotniuc nu au comentat, deocamdată, aceste acuzaţii. PCRM a replicat printr-un comunicat de presă laconic: „Declaraţia de astăzi a lui Grigorie Petrenco se înscrie în acţiunile sale din ultima perioadă. Scopul este clar: compromiterea şi denigrarea PCRM în perioada pregătirilor către alegerile parlamentare. Membrii Comitetului Central al PCRM şi-au expus poziţia faţă de astfel de acţiuni la ultima plenară, din 7 iunie“.

Anterior, analiştii au presupus că liderul PCRM ar fi dispus pentru o coaliţie post-electorală cu PD. „Nu este exclusă ipoteza că PCRM şi-a lăsat o portiţă deschisă atunci când toată fracţiunea, cu excepţia lui Grigore Petrenco, nu a votat nici pro şi nici împotriva acordului, pentru că nu se ştie care vor fi rezultatele alegerilor parlamentare şi s-ar putea ca PCRM să fie interesat să facă o coaliţie cu cineva, cu PD sau cu PLDM. Discursul lui Vladimir Voronin în Parlament a fost destul de agresiv şi antieuropean, dar cred că este un tribut adus electoratului PCRM şi presupun că după alegeri accentele se vor mai schimba“, a comentat după ratificare Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite