Partidele de stânga, împotriva asocierii cu UE: „Moldova îşi pierde independenţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Socialiştii au protestat la Bruxelles
Socialiştii au protestat la Bruxelles

Formaţiunile de stânga din Republica Moldova au criticat astăzi autorităţile de la Chişinău pentru că au semnat Acordul de Asociere  cu Uniunea Europeană, acuzându-le că au vândut ţara.

Circa o sută de adepţi ai Partidului Socialiştilor au protestat astăzi în faţa sediului Comisiei Europene, unde avea loc semnarea Acordului de Asociere a Moldovei cu UE. Cu drapele şi pancarte roşii în mâini, manifestanţii au scandat „Cerem Referendum!”, „Poporul Moldovei trebuie să decidă soarta ţării sale”, „Nu standardelor duble ale UE”, iar apoi au mărşăluit până la sediul Ministerului de Externe al UE şi la complexul de clădiri al Parlamentului European. 

„Peste un milion de oameni trăiesc sub pragul sărăciei. Poporul trebuie să fie cel care-şi va decide destinul  şi nu oficialii europeni şi guvernarea interlopă, sprijinită de mai puţin de 20 la sută din populaţie”, a declarat deputatul socialist Ion Ceban. La Chişinău, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a spus că semnarea acordului este o greşeală istorică şi cu riscuri enorme pentru Moldova, de ordin economic, social şi teritorial.

Şi liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care, la fel, pledase pentru un referendum privind vectorul extern al ţării, a spus că, prin semnarea acestui document, „Moldova îşi pierde independenţa politică, economică, socială deoarece, ţara noastră nu este pregătită pentru a face faţă unor cerinţe atât de drastice din partea UE”. Potrivit lui, cel mai grav este că Guvernul de la Chişinău nu poate interveni în acest acord timp de trei ani şi, în condiţiile în care capitole întregi din document nu vor putea fi implementate, ţara noastră nu va avea nici o şansă să revadă aceste poziţii şi va fi „îngenunchiată de UE”.

La rândul său, Partidul Social Democrat, condus de Victor Şelin, consideră că prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova este vândută: în loc ca Moldova să ajungă în UE, va fi invers, UE va pătrunde în toate sferele de influenţă a Moldovei.

„Cedarea pieţei către capitalul Uniunii Europene; dezicerea de suveranitate şi acordul benevol ca cu treburile Republicii Moldova să se gestioneze din birourile UE; acceptul de a participa în operaţiuni militare de partea UE etc. – toate acestea vor determina o nouă politică şi strategie din partea Federaţiei Ruse şi ţărilor membre ale Uniunii Vamale faţă de Republica Moldova. Acestea vor califica statul nostru drept o ţară din Occidentul depărtat şi aceasta nu constituie o pedeapsă sau sancţionare pentru  noi, pentru că cetăţenii acordând vot de încredere partidelor de la guvernare, dar şi Partidului Comuniştilor, s-au pedepsit singuri”, se arată într-o declaraţie emisă de PSD.

De cealată parte, partidele din coaliţia de guvernare - PLDM, PD, PLR, precum şi PL au salutat semnarea Acordului de Asociere, calificând acest eveniment istoric drept un pas spre libertate, un pas spre un viitor mai bun, alături de statele UE, şi au felicitat toţi cetăţenii moldoveni cu această ocazie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite