Acord România-Republica Moldova: Un singur control în punctul de trecere a frontierei Leușeni- Albița

0
Publicat:

Acordul între Guvernele celor două țări privind controlul coordonat în punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni - Albița a fost aprobat miercuri de Guvernul de la Chișinău. Verificarea va avea loc pe teritoriul României, însă va fi valabilă doar pe sensul de ieșire din Republica Moldova.

Guvernul a aprobat acordul privind controlul coordonat în punctul Leușeni-Albița. FOTO: Arhivă
Guvernul a aprobat acordul privind controlul coordonat în punctul Leușeni-Albița. FOTO: Arhivă

Potrivit ministrului Afacerilor Interne de la Chișinău, Ana Revenco, în urma controlului coordonat, timpul de așteptare de la frontieră va fi redus considerabil. 

,,Prin efectuarea controlului coordonat al traficului în baza principiului „oprire unică”, fapt care va reduce timpul de așteptare la trecerea frontierei, inclusiv a transportului de mărfuri. În același timp, aplicarea documentului va contribui la asigurarea securității la frontiera moldo-română, segment important al frontierei externe a Uniunii Europene; asigurarea securității naționale, prin consolidarea eforturilor în prevenirea și contracararea criminalității transfrontaliere și, nu în ultimul rând, va servi o soluție de deblocare a lanțului logistic de aprovizionare, în contextul crizei generate de războiul din Ucraina”, a anunțat reprezentanta Executivului. 

Potrivit oficialului, procesul este pe ultima sută de metri, iar în perioada următoarea urmează câteva etape birocratice. 

,,În foarte scurt timp, va avea loc ședința cu participarea ambelor părți la nivel de experți pentru a elabora și noile scheme tehnice privind aplicarea noului regim de control coordonat și a procedurilor corespunzătoare. Chiar mâine are loc această ședință”, a menționat Ana Revenco. 

Controlul coordonat va fi aplicat în primăvară 

Șefa Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, a cerut detalii despre perioada în care va fi dat startul controlului coordonat, ministrul Afacerilor Interne menționând că acest lucru va fi posibil la începutul primăverii. 

,,Poate ne dați, totuși, o perioadă în care să se aștepte că vor intra în Leușeni și vor trece controlul pe o singură parte”, a spus Natalia Gavrilița.

,,Colegii din România conștientizează cât de important este să nu întindem această procedură, așa cum spuneam urmează să fie aprobat în Parlamentul României. Suntem în dialog continuu cu colegii din România, astfel încât credem că întregul pachet va fi pregătit și propus spre aprobare în termeni proximi, ca la începutul primăverii să călătorim într-un regim mult mai facil”, a declarat Ana Revenco. 

În data de 6 februarie, ministrul Afacerilor Interne de la Chișinău împreună cu omologul său de la București, Lucian Nicolae Bode, vor semna acordul, în cadrul unei ceremonii desfășurate în punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. 

Acordul între Guvernele celor două țări, valabil șase luni 

Documentul va fi valabil pentru o perioadă de jumătate de an, dar va putea fi prelungit ulterior pe cale diplomatică. De asemenea, aplicarea acestuia poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parţial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică sau de sănătate publică. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite