Un nou pas pentru fluidizarea traficului la frontiera Leuşeni-Albiţa

0
Publicat:

O nouă rundă de negocieri asupra Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Executivul României privind controlul comun la traversarea frontierei Leușeni- Albița a avut loc între cele două părţi. 

Postul vamal din Leușeni FOTO Arhivă
Postul vamal din Leușeni FOTO Arhivă

În cadrul celei de-a doua etape a procesului de negocieri asupra acordului privind controlul coordonat la traversarea frontierei „Leușeni-Albița”, autoritățile din ambele țări au abordat tema protecției datelor cu caracter personal, informează reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău. Prin urmare, acordul a fost îmbunătățit și completat cu articole noi.

,,Astfel, în urma discuțiilor avute, textul Acordului a fost modificat esențial, fiind completat cu 11 articole noi, ce vizează procedurile privind protecția datelor cu caracter personal. În acest sens, Acordul urmează să fie avizat repetat de către reprezentanții instituțiilor de stat din Republica Moldova responsabile de domeniu, ulterior fiind expediat spre avizare Comisiei Europene de către partea română”, au precizat angajații MAI, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ce-a doua rundă de negocieri a avut loc în format online și a implicat reprezentanți din ambele țări. Prima etapă a fost organizată la sfârșitul lunii trecute.

Autoritățile anunță că procesul de negociere va continua prin organizarea mai multor runde de negocieri în perioada următoare. Asta după ce, la mijlocul lunii iulie, Executivul de la Chișinău a aprobat inițierea negocierilor pentru controlul mixt în punctul de trecere a frontierei Leușeni- Albița, care va fluidiza traficul la hotar.

,,Va contribui la facilitarea traversării frontierei de stat Leușeni–Albița, iar timpul de așteptare în punctul de trecere al frontierei va fi redus, prin efectuarea controlului coordonat moldo-român, în baza principiului „oprire unică”. De asemenea, acesta va contribui și la garantarea securității frontierei dintre Republica Moldova și România, precum și la asigurarea securității naționale, prevenirea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere organizate”, potrivit reprezentanților Guvernului din Republica Moldova.

De asemenea, acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Executivul României privind controlul comun va contribui la garantarea securității frontierei dintre cele două state.

La sfârșitul primăverii și începutul verii, în punctul de trecere a frontierei Leușeni- Albița au fost înregistrate cozi imense de camioane, iar șoferii de tir au fost nevoiți să aștepte zile întregi pentru a traversa hotarul. În cele din urmă, situația s-a îmbunătățit, după ce autoritățile ambelor țări au întreprins măsuri, în vederea fluidizării traficului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite