A fost lansat serviciul on-line la CNAM şi CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul îşi propune să scape de hârtie FOTO Adevărul
Guvernul îşi propune să scape de hârtie FOTO Adevărul

Fără maldăre de rapoarte la CNAM şi CNAS. Astăzi Centrul de Guvernare Electronică a lansat un serviciu prin care agenţii economici vor trimite rapoarte şi alte documente cu un singur click. Informaţia urmează să fie plasată în sistemul informaţional www.raportare.md, cu ajutorul semnăturii mobile.

Serviciul e-raportare, lansat astăzi le permite contabililor şi responsabililor de resurse umane să raporteze către CNAM şi CNAS fără a utiliza hârtia. Reprezentanţii Centrului de guvernare electronică asigură că raportarea este sigură şi semnătura mobilă la fel.

„Semnarea şi expedierea rapoartelor se poate face în mai puţin de un minut, din orice colţ al lumii, cu condiţia să existe conexiune la internet“, spune Vlad Manoil, de la Centrul de Guvernare Electronică.

El a explicat că agenţii economicii şi angajaţii administraţiilor publice locale vor avea nevoie de semnătura mobilă-un cod unic cu ajutorul căruia persoana se poate autentifica în sistem. Semnătura digitală mobilă a fost lansată în septembrie, anul trecut, de către operatorii de telefonie mobilă Orange şi Molcell.

Prim-ministrul Vlad Filat, prezent la evenimentul de lansare, a remarcat că ideea de a trece la e-Guvernare a venit în 2010. „Atunci foarte timid am început să vorbim despre acest obiectiv. Acest serviciu va duce la economisirea de timp şi de bani, iar cetăţenii vor ocoli obstacolele care duc spre acte de corupţie. Am menţionat şi anterior – calculatorul nu ia mită”, a remarcat oficialul.

Implementarea serviciului e-raportare a fost posibilă datorită sprijinului financiar al Băncii Mondiale. Directorul Băncii Mondiale în Moldova, Abdoulaye Seck, prezent la eveniment, a spus că prin acest serviciu CNAS şi CNAM pot face economii considerabile de resurse pe care să le direcţioneze spre alte necesităţi. Directorul de ţară a reiterat că Banca Mondială va susţine în continuare încercările guvernării de a oferi o viaţă mai bună pentru cetăţeni.

Prin serviciul e-raportare circa 45 mii de agenţi economici vor raporta trimestrial la CNAS, iar 120 mii de agenţi economici – anual către CNAM şi circa 90 mii de rapoarte vor transmite instituţiile de stat.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite