Interceptări  telefonice dintre şeful Fiscului şi demnitari liberal-democraţi.  Avocat: „Sunt ilegale şi trucate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Vicol, directorul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat
Nicolae Vicol, directorul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat

Mai multe instituţii media, inclusiv „Adevărul“, au primit astăzi pe e-mail câteva înregistrări audio din partea unor anonimi, care se prezintă drept „un grup de procurori pentru adevăr“. Potrivit lor, ar fi vorba de convorbiri telefonice din dosarul şefului Fiscului, Nicolae Vicol.

Sub pretextul că nu-şi doresc ca dosarul să fie muşamalizat ca în cazul Pădurea Domnească, autorii au remis presei înregistrările unor discuţii pe care Nicolae Vicol le-ar fi avut cu premierul Vlad Filat, ministrul de Interne Dorin Recean, şeful Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, vicepreşedintele PLDM Valeriu Streleţ, precum şi subalterni sau oameni de afaceri. „Vă dăm unele interceptări din dosar unde Vicol ordonă subalternilor să execute comenzi ilegale, dar şi unele interceptări ale discuţiilor lui cu membrii Guvernului, inclusiv cu primele persoane din stat unde este presat să execute comenzi politice“, scriu autorii mesajului.

În una dintre înregistrări premierul ar da indicaţii şefului Fiscului să revadă amenda aplicată companiei germane Draexlmaier. Se întâmpla după scandalul în urma căruia investitorul intenţiona să-şi mute o fabrică în România. În altele, vicepreşedintele PLDM Valeriu Streleţ l-ar consulta pe Vicol cu privire la demisia sau numirea unor şefi ai inspectoratelor fiscale din teritoriu, iar ministrul de Interne şi şeful CEC s-ar interesa de soarta unor agenţi economici. Unele discuţii par a fi din viaţa privată a lui Nicolae Vicol.

Toate interceptările sunt datate cu perioada noiembrie 2012 - februarie 2013, în contextul în care dosarul penal pe numele ui Vicol a fost intentat în septembrie 2012.

Solicitat de „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Igor Volniţchi, a declarat: „urmează să vedem ce e cu aceste interceptări, după care ne vom pronunţa“. Şi liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a evitat să comenteze înregistrările până nu le va auzi. „Regret că sunt organizate asemenea scurgeri de informaţii. Este evident că se încearcă prin calomnii, presiuni şi şantaj să determine PLDM să renunţe la resetarea AIE şi revizuirea principiilor de guvernare. Au fost atinse nişte interese foarte mari şi acest lucru deranjează“, a adăugat deputatul. 

În acelaşi timp, avocata lui Nicolae Vicol, Ana Ursache, este convinsă că aceste interceptări sunt ilegale, iar secvenţele audio – trucate. Potrivit avocatei, în mod normal interceptările sunt autorizate de un judecător de instrucţie pentru o perioadă de 30 de zile, care poate fi prelungită ulterior, la fel, pentru 30 de zile. În acest caz este notificată persoana ascultată, aviz pe care Vicol nu l-a primit. „Ştiind foarte bine că aceste înregistrări nu pot fi folosite drept probe la dosar, se încearcă prin intermediul presei să fie stricată imaginea lui Nicolae Vicol, care are acum imagine de victimă. Având în vedere că Centrul Anticorupţie a falsificat probe în acest dosar, sunt aproape convinsă că şi înregistrările sunt trucate“, ne-a declarat Ana Ursache.

Precizăm că  nu suntem siguri de veridicatatea înregistrărilor şi de legalitatea interceptărilor şi nu vrem să fim folosiţi în răfuielile dintre politicieni.

CNA: „Interceptările au fost difuzate pentru a compromite probele din dosarul Vicol“

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite