Zeci de morți și sute de arestări în Iran, unde protestele continuă în pofida represiunii

0
0

Noi demonstraţii au avut loc sâmbătă seara în Iran în semn de protest față de moartea tinerei Mahsa Amini, în pofida unei represiuni care s-a soldat cu moartea a 41 de persoane şi sute de arestări în opt zile, relatează AFP.

Protest în Iran față de moartea Mahsei Amini FOTO EPA-EFE
Protest în Iran față de moartea Mahsei Amini FOTO EPA-EFE

Autorităţile neagă orice implicare în moartea tinerei pe 16 septembrie, la trei zile după ce fusese arestată pentru încălcarea codului vestimentar islamic.

Manifestanţii nu încetează să îşi strige furia în fiecare seară de la moartea tinerei originare din zona Kurdistanului (nord-vestul Iranului).

O înregistrare video devenită virală, filmată sâmbătă seara, arată o femeie mergând cu capul descoperit şi fluturându-şi vălul în mijlocul străzii în Teheran, sfidând regulile stricte impuse de autorităţi. Alte imagini virale ale protestelor din ultimele zile au arătat femei care au dat foc vălului.

În Iran, femeile trebuie să îşi acopere părul şi corpul până sub genunchi şi nu au voie să poarte pantaloni strâmţi sau blugi rupţi.

Televiziunea de stat a informat sâmbătă seara despre 41 de morţi „în timpul revoltelor recente”, însă bilanţul ar putea fi mai mare, ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Oslo, raportând cel puţin 54 de morţi ca urmare a reprimării protestelor.

Sute de protestatari au fost arestaţi. Numai în provincia Guilan, din nordul ţării, 739 de protestatari, dintre care 60 de femei, au fost arestaţi, a declarat sâmbătă şeful poliţiei, potrivit agenţiei de presă Tasnim. Potrivit IHR, aproximativ jumătate din cele 54 de persoane ucise se aflau în această provincie şi în cea învecinată, Mazandaran. ONG-ul indică faptul că în multe cazuri „predarea cadavrelor către familii este condiţionată de o înmormântare în secret”.

La rândul său, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul în SUA, a indicat că 17 jurnalişti au fost arestaţi în Iran din 19 septembrie.

Susţinând că se bazează pe informaţii furnizate de martori, înregistrări video şi opinii criminalistice, ministrul de Interne Ahmad Vahidi afirmă că Mahsa Amini nu a fost bătută de poliţişti - aşa cum acuză rudele sale - asigurând că este în desfăşurare o anchetă cu privire la moartea acesteia. Ministrul îi acuză pe manifestanţi că „urmează Statele Unite, ţările europene şi grupările contrarevoluţionare”.

AI solicită „acțiuni internaționale urgente”

De mai multe zile, înregistrările video care circulă pe internet arată scene de violenţă în Teheran şi în alte oraşe mari precum Tabriz (nord-vestul ţării). În unele imagini se poate vedea cum forţele de securitate trag în demonstranţi.

Amnesty International acuză forţele de securitate iraniene că „au tras în mod deliberat cu muniţie reală asupra protestatarilor”, solicitând „acţiuni internaţionale urgente pentru a pune capăt represiunii”.

Conexiunile la internet continuau să fie întrerupte sâmbătă, odată cu blocarea WhatsApp şi Instagram. NetBlocks, un site din Londra care monitorizează blocarea internetului peste tot în lume, a informat despre blocarea Skype în Iran.

Organizaţia kurdă pentru apărarea drepturilor omului Hengaw a afirmat că demonstranţii au preluat controlul asupra anumitor părţi ale oraşului Oshnavieh (nord-vestul ţării). În înregistrări video se pot vedea protestatari care merg făcând semnul victoriei.

Autoritatea judiciară a recunoscut că „protestatarii atacaseră trei baze ale Bassidji” - membrii uneia din cele cinci forţe ale corpului Gardienilor Revoluţiei. A negat însă că forţele de securitate ar fi pierdut controlul asupra oraşului Oshnavieh din regiunea Kurdistan.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite