Proteste în Iran. Președintele Raisi va „aborda în mod decisiv” tulburările sociale larg răspândite VIDEO
0Președintele Iranului a promis că va lua măsuri împotriva protestatarilor după mai bine de o săptămână de demonstrații antiguvernamentale, transmite BBC.
Președintele Ebrahim Raisi s-a angajat să „abordeze în mod decisiv” protestele, care s-au extins acum în majoritatea celor 31 de provincii ale Iranului.
Oficialii spun că aproximativ 35 de persoane au fost ucise de când au izbucnit protestele din cauza morții unei femei aflate în custodia poliției.
Mahsa Amini a murit după ce a fost reținută pentru că ar fi încălcat regulile de purtare a vălului islamic: acesta nu stătea perfect pe cap şi erau vizibile câteva fire de păr.
Ofițerii ar fi lovit-o pe Amini în cap cu o bâtă și au dat-o cu capul de unul dintre vehiculele lor. Poliția a spus că nu există dovezi ale vreunei maltratări și că a suferit o „insuficiență cardiacă bruscă”.
În timp ce Raisi spune că moartea lui Amini va fi investigată, ministrul său de interne, Ahmad Vahidi, a insistat că femeia nu ar fi fost bătută.
„S-au primit rapoarte de la organele de supraveghere, au fost audiați martori, au fost verificate înregistrări video, au fost obținute avize criminalistice și s-a constatat că nu a fost o bătaie”, a spus Vahidi.
Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare au surprins tulburări violente în zeci de orașe din toată țara, unele arătând forțe de securitate trăgând cu ceea ce părea a fi muniție reală asupra protestatarilor din orașele Piranshahr, Mahabad și Urmia, din nord-vestul țării.
Amnesty International a avertizat că dovezile pe care le-a adunat indică „un mod de acționare sfâșietor al forțelor de securitate iraniene care trag în mod deliberat și ilegal cu muniție reală în protestatari”.
Organizația a adăugat că forțele guvernamentale au împușcat 19 persoane - inclusiv trei copii - numai miercuri noaptea. BBC nu a putut verifica independent acest bilanț.
Președintele Raisi a respins protestele drept „revolte”. Iranul, a spus el, trebuie să „acționeze decisiv în ceea ce îi privește pe cei care se opun securității și liniștii țării”.
Sute de persoane au fost reținute de forțele de securitate, șeful poliției din provincia de nord-vest Guilan anunțând sâmbătă că aproximativ 739 de persoane - inclusiv 60 de femei - au fost reținute numai în regiunea sa.
BBC a avut acces la mărturiile unora dintre cei arestați care susțin că au fost bătuți. Unul a spus că a fost bătut „nemilos” înainte de a fi închis într-o celulă mică cu sute de alți oameni, unde au fost lipsiți de mâncare, apă și acces la o baie.
Forțele guvernamentale au lansat, de asemenea, o represiune împotriva mass-media independente și a activiștilor. Organizația de supraveghere a presei din SUA, Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor, spune că 11 jurnalişti au fost reţinuţi de luni încoace.
În orașul de la granița de vest Oshnavieh, surse au declarat pentru BBC că demonstranții au preluat pentru scurt timp controlul unor părți ale orașului de la forțele guvernamentale.
Localnicii au declarat pentru BBC că demonstranții au preluat controlul peste noapte și că forțele de securitate și oficialii guvernamentali au fugit, înainte de a recăpăta controlul sâmbătă. Videoclipurile postate din oraș au arătat mulțimi mari de oameni care mărșăluiau pe străzile orașului fără prezență a poliției, în timp ce se auzeau explozii puternice.
Presa de stat a negat informațiile, dar a spus că protestatarii au luat cu asalt trei avanposturi ale Organizației Basji, o grupare paramilitară asociată cu Gărzile Revoluționare ale guvernului.
SUA afirmă că vor reduce restricțiile de internet asupra Iranului pentru a contracara reprimarea de către Teheran a protestelor, secretarul de stat Antony Blinken promițându să „ajute la asigurarea că poporul iranian nu este ținut izolat și în întuneric”.