Premierul israelian îndeamnă la utilizarea forței dacă Iranul dezvoltă arme nucleare

0
Publicat:

Premierul israelian, Yair Lapid, a îndemnat comunitatea internaţională, joi, la Adunarea Generală a ONU, "să utilizeze forţa" dacă Iranul dezvoltă arme nucleare. Cu această ocazie, oficialul şi-a reiterat sprijinul pentru crearea unui stat palestinian "paşnic", notează AFP, citată de Agerpres.

Premierul israelian îndeamnă la folosirea forței împotriva Iranului FOTO EPA-EFE
Premierul israelian îndeamnă la folosirea forței împotriva Iranului FOTO EPA-EFE

Israelul a desfăşurat în ultimele luni o intensă ofensivă diplomatică pentru a încerca să convingă Statele Unite şi principalele puteri europene (Regatul Unit, Franţa, Germania) să nu reînnoiască acordul din 2015 privind programul nuclear iranian (JCPOA), din care administraţia Trump s-a retras.

De aproape două săptămâni, diverşi responsabili au sugerat că acordul ar putea să nu fie reînnoit înainte de cel puţin jumătatea lui noiembrie, o întârziere pe care prim-ministrul Lapid încearcă să o folosească pentru a-i determina pe occidentali să impună o abordare mai dură în negocierile lor.

"Singura modalitate de a împiedica Iranul să aibă arme nucleare este să se pună pe masă o ameninţare militară credibilă. Şi acolo, şi numai acolo, se va putea negocia un acord mai lung şi mai solid cu ei", a declarat Yair Lapid de la tribuna Adunării Generale.

„Lumea nu va reacționa prin cuvinte”

"Trebuie să fie clar pentru Iran că, dacă va merge mai departe cu programul său nuclear, lumea nu va reacţiona prin cuvinte, ci va folosi forţa", a adăugat el. Israelul, care consideră Iranul inamicul său numărul unu, reproşează, de asemenea, Teheranului că finanţează Hezbollahul libanez şi Hamasul palestinian, două mişcări armate cu baze la frontierele statului evreu.

În pofida "obstacolelor", un "acord cu palestinienii, bazat pe două state pentru două popoare, este lucrul corect de făcut pentru a asigura securitatea şi economia Israelului şi pentru a oferi un viitor copiilor noştri", a adăugat Yair Lapid, în plină campanie pentru alegerile legislative de la 1 noiembrie.

"Chiar şi astăzi, marea majoritate a israelienilor susţin această viziune a unei soluţii cu două state şi eu sunt unul dintre ei. Avem o singură condiţie: ca un viitor stat palestinian să fie paşnic", a adăugat Yair Lapid, al cărui discurs la ONU, dezvăluit înainte de presa din Israel, a fost criticat deja de adversarii săi politici.

Joe Biden a salutat sprijinul premierului Lapid

Preşedintele american, Joe Biden, a salutat sprijinul premierului Lapid pentru soluţia cu două state vorbind despre o decizie "curajoasă". "Nu pot fi mai mult de acord", a scris el pe Twitter.

În discursul său la ONU de miercuri, liderul administraţiei americane şi-a reiterat sprijinul pentru crearea unui stat palestinian, dar nu a dat nicio indicaţie privind o posibilă iniţiativă de pace. Negocierile de pace israeliano-palestiniene sunt la punct mort din 2014.

Şi strategia actuală a guvernului Lapid este să încerce să susţină economia palestiniană fără a se angaja într-un nou proces de pace cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, 87 de ani, care urmează să vorbească la Adunarea Generală vineri. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite