Xi Jinping crede că vizita sa în Rusia va da un „nou impuls” relaţiilor cu Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele chinez Xi Jinping a spus luni că este încrezător că vizita sa în Rusia va da un „nou impuls" relaţiilor cu Moscova. Declarația a fost făcută după ce a coborât din avion, pe aeroport, în capitala rusă, relatează AFP, citată de Agerpres.

Xi Jinping face o vizită de stat în Rusia FOTO Profimedia
Xi Jinping face o vizită de stat în Rusia FOTO Profimedia

 În opinia lui Xi Jinping, China „este pregătită să rămână ferm alături de Rusia" în favoarea unui „adevărat multilateralism" şi a unei „multipolarităţi în lume".

Sunt convins că această vizită va fi fructuoasă şi că va da un nou impuls dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor sino-ruse", a declarat liderul chinez, citat de agenţiile ruse de presă, calificând Beijingul şi Moscova drept „buni vecini" şi „parteneri fiabili".

Este prima sa vizită în Rusia de după 2019. Xi Jinping a fost întâmpinat luni pe pista Aeroportului Vnukovo din Moscova de vicepremierul Dmitri Cernicenko, după care cei doi oficiali au ascultat imnurile Rusiei şi Chinei, interpretate de o orchestră militară, în faţa unei gărzi de onoare.

 Întâlnire cu Putin

Vizita oficială va dura trei zile. Înaintea unor negocieri oficiale programate pentru marţi, Xi Jinping va discuta luni, în cadrul unei întâlniri informale, cu omologul său rus Vladimir Putin.

Discuțiile se vor purta pe marginea planului propus luna trecută de Beijing pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, văzut cu scepticism de Occident, dar despre care Kievul a spus că este pregătit să îl discute.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite