Vladimir Putin i-a dăruit o limuzină liderului nord coreean Kim Jong Un

0
Publicat:

Președintele rus Vladimir Putin i-a oferit o mașină omologului său nord-coreean Kim Jong Un, a anunțat marți presa de stat nord-coreeană, într-un alt semn al încălzirii legăturilor dintre cele două țări, care a stârnit îngrijorări în Statele Unite.

Jim Jong Un și Vladimir Putin FOTO: EPA EFE
Jim Jong Un și Vladimir Putin FOTO: EPA EFE

Automobilul fabricat în Rusia pentru uzul personal al lui Kim a fost livrat duminică de o delegație rusă, a relatat agenția de stat Korean Central News Agency (KCNA).

Sora lui Kim, oficial de rang înalt la Phenian,  i-a mulțumit lui Putin în numele fratelui ei și a declarat: "cadoul servește ca o demonstrație clară a relațiilor personale speciale dintre liderii de vârf din Coreea de Nord și Rusia", potrivit KCNA, scrie edition.cnn.com.

Oficialii serviciilor de informații americane sunt din ce în ce mai îngrijorați de implicațiile pe termen lung a ceea ce pare a fi un nou nivel de parteneriat strategic între Coreea de Nord și Rusia, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali familiarizați cu cele mai recente informații.

În ultimele săptămâni, Rusia a tras în mod repetat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune furnizate de Coreea de Nord asupra unor ținte ucrainene. Între timp, oficialii americani se tem că Coreea de Nord ar putea folosi o relație mai strânsă cu Rusia pentru a slăbi influența Chinei, eliminând potențial ceea ce unii consideră că a fost o frână de mână importantă pentru programul de testare nucleară al Phenianului.

În ianuarie, diplomați nord-coreeni de rang înalt și diplomați ruși s-au întâlnit la Moscova înainte de ceea ce presa de stat nord-coreeană afirmă că este o viitoare vizită la Phenian a lui Putin - prima sa vizită în mai bine de 20 de ani. Iar Kim a vizitat Rusia pentru un summit cu Putin în septembrie, unde a aprobat războiul Kremlinului împotriva Ucrainei și a declarat: "Voi fi întotdeauna alături de Rusia".

Cadoul lui Putin încalcă în mod potențial sancțiunile ONU impuse Coreei de Nord pentru programul său de arme nucleare, deși interdicția privind vânzările de bunuri de lux către această țară nu l-a împiedicat pe Kim să apară într-o serie de vehicule de lux de-a lungul anilor.

Liderul nord-coreean este adesea văzut fiind transportat cu șoferul în ceea ce se crede a fi o limuzină blindată Mercedes-Maybach Pullman Guard, în valoare de peste 1 milion de dolari.

În 2018, el a sosit la o întâlnire cu oficiali americani într-un Rolls-Royce negru. La începutul aceluiași an, două vehicule blindate Mercedes-Maybach S600 Guard au fost expediate din Olanda în Coreea de Nord, probabil pentru a fi folosite de Kim, potrivit Centrului pentru Studii Avansate de Apărare cu sediul la Washington.

De asemenea, centrul a raportat că Phenianul a importat peste 800 de vehicule de lux numai în perioada 2015-2017 - majoritatea provenind de la companii rusești.

În timpul vizitei lui Kim în Rusia în septembrie anul trecut, Putin i-a arătat liderului nord-coreean limuzina sa, fabricată de producătorul rus de automobile de lux Aurus.

De asemenea, fostul președinte american Donald Trump i-a oferit lui Kim o vizionare a limuzinei prezidențiale Cadillac poreclită "Bestia" în timpul discuțiilor lor din Singapore în 2018.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite