VIDEO Elogii în ritm de rap pentru politica preşedintelui chinez Xi Jinping

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Chinei, Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping

Un clip video cu ritmuri de muzică rap şi desene animate care elogiază politica preşedintelui chinez, Xi Jinping, a fost publicat pe pagina oficială a televiziunii de stat din China, CCTV, informează EFE, preluată de agerpres.ro.

Acesta este cel de-al treilea video cu desene animate cu clar conţinut propagandistic pro-Beijing difuzat pe internet în 2015. În prima parte a anului, a circulat un clip în care preşedintele Xi Jinping apărea pedalând pe bicicletă împreună cu alţi lideri mondiali sau mergând de mână cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, iar în octombrie, a fost postat un clip, de inspiraţie hippy, care prezenta în limba engleză obiectivele celui de-al XIII-lea plan cincinal (pentru 2016-2020). 

Primele două filmuleţe au fost produse de studiourile chineze de animaţie Fuxing Lushang. Nu se cunoaşte dacă există vreo legătură între acestea şi conducerea ţării, dar numele studiourilor — care, în traducere, înseamnă „Drumul întineririi“ — sugerează o apropiere de puterea de la Beijing, întrucât aminteşte de una dintre frazele deseori repetate în discursurile sale de Xi Jinping.

Clipurile, care au circulat intens pe reţele sociale din China, atrag atenţia prin combinaţia dintre propaganda comunistă şi elemente moderne legate de muzica şi cultura occidentală, lucru considerat de unii comentatori drept un efort al Beijingului de a-şi ameliora imaginea atât în plan intern, cât şi extern.

Înregistrarea postată pe portalul CCTV este în limba mandarină, are un stil destul de sobru şi marchează împlinirea a doi ani de la înfiinţarea de către preşedintele Xi Jinaping a unui comitet pentru reforme economice. Grupul „eficientizează activitatea administraţiei şi deleagă puterea la nivelurile inferioare, aşa că aveţi încredere în guvern. Nu interveniţi dacă nu este cazul — lăsaţi piaţa să guverneze!“, se spune la începutul videoclipului.

 O parte importantă este consacrată luptei contra politicienilor corupţi şi îndeamnă la „vânarea muştelor, tigrilor şi marilor vulpi“, aluzie la termenii folosiţi de conducerea comunistă a ţării pentru a se referi la înalţi funcţionari anchetaţi pentru diverse fraude.

Textul pe ritm de rap aminteşte şi despre unele dintre planurile de investiţii în exterior, cum ar fi deschiderea unor zone de liber schimb, înfiinţarea Băncii Asiatice de Investiţii şi Infrastructură sau proiectul cunoscut sub numele de „Drumul mătăsii“. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite