Tranzacţiile valutare ale mai multor bănci străine din China au fost suspendate pentru trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca centrala a Chinei vrea sa limiteze speculatiile pe cursul yuan-dolar
Banca centrala a Chinei vrea sa limiteze speculatiile pe cursul yuan-dolar

Banca centrală a Chinei a suspendat tranzacţiile valutare efectuate de cel puţin trei bănci străine, până la sfârşitul lunii martie, au declarat miercuri mai multe surse, potrivit cărora motivul ar fi amploarea operaţiunilor valutare transfrontaliere efectuate de acestea, relatează Reuters, preluata de Mediafax.

Între serviciile care au fost suspendate se află lichidarea poziţiilor spot pentru clienţi şi alte servicii legate de operaţiunile transfrontaliere, onshore şi offshore.

Potrivit surselor, notificările trimise băncilor de Banca Populară Chineză nu au motivat deciziile de suspendare a operaţiunilor respective.

Motivul ar putea fi amploarea operaţiunilor valutare transfrontaliere efectuate de bănci, au precizat sursele.

"Face parte din mijloacele expeditive folosite de banca centrală pentru stabilizarea cursului yuanului”, a declarat un director de bancă străină.

China a luat o serie de măsuri pentru a menţine stabilitatea yuanului, de când a devalorizat moneda, în luna august. Reprezentanţii băncii centrale nu au fost disponibili pentru comentarii.

În urmă cu trei luni, banca centrală a ordonat băncilor să urmărească cu atenţie tranzacţiile valutare ale clienţilor, pentru a preveni operaţiunile valutare transfrontaliere ilegale, care profită de cursul valutar diferit al yuanului, pe pieţele onshore (China continentală) şi offshore (Hong Kong, Taipei).

Diferenţa de curs a crescut de la devalorizarea din august, ceea ce face tot mai dificil ca banca centrală să ţină sub control cursul şi să prevină ieşirile de capital alimentate de încetinirea economiei.

Presiunile asupra yuanului au crescut de la sfârşitul lunii noiembrie, pe fondul speculaţiilor că Beijingul va permite deprecierea în continuare a monedei, după ce FMI a anunţat includerea monedei în coşul de rezerve valutare al instituţiei.

Pe piaţa onshore, yuanul a scăzut la Shanghai cu 1,44% de la sfârşitul lunii noiembrie şi a atins în mod repetat minime ale ultimilor patru ani şi jumătate.

Pe piaţa offshore, yuanul tranzacţionat la Honk Kong atins miercuri cel mai redus nivel după septembrie 2011.
 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite