Companiile chineze sunt atrase de materiile prime din Africa INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile chineze sunt tot mai prezente in Africa, in cautare de materii prime
Companiile chineze sunt tot mai prezente in Africa, in cautare de materii prime

China nu a făcut niciodată un secret din interesul pe care-l poartă Africii. Numai în perioada 2005 - 2015, proiecte de mare anvergură au adus pe continentul negru investiţii chinezeşti în valoare de peste 90 de miliarde de dolari.

Africa este un teren propice pentru speculatori şi investitori. Cu toate că nu sunt lipsite de riscuri, ţările de pe acest continent deţin resurse valoroase, cea mai dinamică clasă de milionari şi oraşe cu cea mai rapidă dezvoltare din lume.

Companiile chineze nu puteau omite aceste imense oportunităţi de afaceri. De aceea, pe parcursul ultimului deceniu au investit zeci de miliarde de dolari în Africa.
Dintre cele 54 de state africane, China este prezentă cu investiţii directe în 46 dintre acestea. Domeiile predilecte sunt exploatarea minereurilor metalifere, energie şi infrastructura de transport. Până în prezent, anul 2013 este anul record, când s-au consemnat investiţii de 44 miliarde de dolari.

Pentru 2015 se preconizează că investiţiile se vor ridica la 42 de miliarde de dolari. Chiar la începutul acestei luni, preşedintele chinez Xi Jinping a participat la Forumul de Cooperare China-Africa desfăşurat la Johannesburg în Africa de Sud. Cu acest prilej a anunţat un pachet de măsuri care se ridică la 60 de miliarde de dolari.

„China a decis să acorde un ajutor financiar total de 60 miliarde de dolari, incluzând 5 miliarde în împrumuturi cu dobândă zero şi 35 miliarde în împrumuturi cu dobânzi preferenţiale’, a anunţat preşedintele Xi Jinping la Johannesburg, Africa de Sud.

Cele 60 de miliarde vor fi destinate finanţării a zece programe de cooperare pe trei ani, mai ales în domeniile agriculturii, industriei, sănătăţii, reducerii sărăciei, dar şi securităţii, protecţiei mediului sau dezvoltării durabile.

„China este principalul partener comercial al Africii, iar Africa reprezintă una din principalele pieţe pentru exporturile chineze şi a patra pentru investiţiile Chinei. Împreună reprezentăm aproape o treime din populaţia mondială. (…) Aceasta constituie un potenţial imens”, a subliniat preşedintele sud-african Jacob Zuma.

În interval de un deceniu, schimburile comerciale între China şi Africa au crescut de circa zece ori, ajungând în 2015 la valoarea de 300 miliarde de dolari, conform estimărilor Forumului industrial sino-african. Prezenţa chineză în Africa numără peste 2.000 de companii şi mai mult de un milion de angajaţi.

africa china
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite