VIDEO China a început lucrările de construire a celui de-al doilea portavion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a anunţat oficial începutul construirii celui de al doilea purtător de avioane pentru forţele sale militare maritime. Potrivit Ministerului Apărării de la Beijing, de data aceasta vor fi folosite numai tehnologii proprii, ţinându-se cont şi de experienţa construirii primului portavion.

Acesta a fost ridicat în baza crucişătorului neterminat Vareag, cumpărat de la Ucraina în 1998. Lucrările de reutilare a acestuia în portavion începuseră în anul 2005, dar abia în 2012 a fost inclus în serviciul forţelor militare maritime chineze.

Pentru al doilea portavion, Armata Populară de Eliberare (APL) vrea să lanseze provocarea unei construcţii 100% naţionale.

"Am importat primul portavion în scopul de a fi capabili ulterior să construim unul al nostru", declara Liang Fang, ofiţer de marină şi profesoară la Universitatea de Apărare Naţională.

Potrivit Liang Fang, China "a acumulat multă experienţă" pe şantierul renovării Liaoning, ceea ce i-a permis să treacă la "etapa următoare".

Echipându-se cu portavioane, prin excelenţă un instrument de proiectare a puterii, China, potrivit experţilor, îşi asumă riscul de a-şi modifica imaginea pe care doreşte să o ofere despre ea: cea a unei ţări care se înarmează doar pentru a se apăra, fără să aibă pretenţii de hegemonie.

Beijingul este suspectat că încearcă să-şi extindă influenţa asupra teritoriilor maritime.

Pretenţiile sale asupra unor arii disputate în Marea de Sud a Chinei au dus la creşterea tensiunilor în relaţiile cu Japonia, Statele Unite şi cu ţări din Asia de Sud-Est.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite