Vărul preşedintelui afgan Hamid Karzai, asasinat cu un „turban capcană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hashmat Karzai, vărul preşedintelui afgan Hamid Karzai, a fost ucis de un kamikaze  FOTO AFP
Hashmat Karzai, vărul preşedintelui afgan Hamid Karzai, a fost ucis de un kamikaze  FOTO AFP

Un văr al preşedintelui afgan Hamid Karzai, Hashmat Karzai, a fost asasinat marţi la domiciliu, în apropiere de Kandahar, de către un kamikaze care a ascuns substanţe explozive în turban, potrivit unor oficiali, relatează AFP.

"Un kamikaze deghizat ca invitat a venit la domiciliul lui Hashmat Karzai, pentru a-l saluta cu ocazia Aid el-Fitr. După ce l-a îmbrăţişat, şi-a detonat încărcătura explozivă şi l-a ucis pe Hashmat Karzai", a declarat pentru AFP Dawa Khan Minapal, un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei.

Potrivit lui Zia Durani, un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kandahar, atacatorul era un tânăr care a ascuns explozivi în turban, purtat frecvent în Afganistan. Atentatul nu a produs alte victime.

Hashmat Karzai, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a participat la campania lui Qayoum Karzai, fratele preşedintelui, care a candidat în alegerile prezidenţiale, dar care s-a retras din cursă la începutul anului, pentru a-l susţine pe Ashraf Ghani.

Bărbatul, un personaj influent în Kandahar, a condus, de atunci, campania lui Ghani în această provincie din sud, în care majoritatea paştună a votat pentru candidatul de aceeaşi etnie.

La începutul lui iulie, Comisia Electorală a publicat rezultatele preliminare ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de la 14 iunie, care-l plasează pe Ghani pe primul loc, cu un avans de aproximativ un milion de voturi. Rivalul acestuia, Abdullah Abdullah a respins în mod categoric rezultatele prezentate, creând tensiuni între susţinătorii celor două tabere.

În urmă cu două săptămâni, cei doi candidaţi s-au pus de acord, sub patronajul secretarului de Stat american John Kerry, care a venit să intermedieze conflictul, asupra unui audit asupra celor aproximativ 8,1 milioane de voturi exprimate, într-o încercare de a elimina voturile fraudate din scrutin.

Auditul, care a fost întrerupt sâmbătă din cauza unui dezacord, urmează să fie reluat la sfârşitul săptămânii, după Aid el-Fitr.

Atacarea unui membru al familiei Karzai are loc în contextul unor noi violenţe în Afganistan, între talibani şi forţele de securitate afgane.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite