UPDATE Mobilizări de trupe la graniţa cu Fâşia Gaza. Prim-ministrul israelian promite să „distrugă" mişcarea separatistă Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răpirea şi uciderea adolescentului palestinian a creat noi tensiuni în relaţiile dintre israelieni şi palestinieni, atrăgând atenţia comunităţii internaţionale asupra unei crime în care râzbunarea pare să fie motivul principal.

UPDATE 14.30 Armata israeliană a început să mobilizeze efective militare la frontiera cu Fâşia Gaza, pregătind probabil o invazie terestră, în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu a ameninţat că va distruge mişcarea Hamas, care ar fi responsabilă de uciderea celor trei adolescenţi israelieni, informează Ynetnews.

Decesul lui Muhammad Abu Khdeir, în vârstă de 16 ani, a survenit la numai o zi după înmormântarea a trei adolescenţi israelieni ce fuseseră răpiţi şi ucişi în Cisiordania luna trecută. Moartea celor trei a declanşat o serie de proteste în estul Ierusalimului, o zonă relativ liniştită, aducând la suprafaţă noi probleme şi diferenţe sociale în interiorul societăţii israeliene.

Incidentul în care au fost implicaţi cei trei adolescenţi a creat un precedent pentru răzbunările personale în cadrul unui conflict cu implicaţii personale puternice anterioare. Ambele tabere, deşi îndurerate de incidentele recente, sunt încă în stare de şoc, învinuindu-se reciproc pentru turnura pe care au luat-o evenimentele în regiune. 

Reacţii la cel mai înalt nivel  

În timp ce oficialii israelieni au demarat o anchetă în cazul morţii adolescentului palestinian, o pagină de Facebook intitulată „ Cetăţenii Israelului vor răzbunare!” a adunat peste 35 000 de like-uri, fiind ulterior dată jos de pe site-ul de socializare.

Ultimele incidente par să fi atras şi atenţia politicenilor israelieni, aceştia condamnând actele de răzbunare personale. Ministrul justiţiei, Tzipi Livni, a reacţionat destul prompt la vocile celor ce doreau răzbunare, declarând că dacă Muhammad a fost victima unei răzbunări, moartea sa este un „act de terorism.” 

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a promis marţi că îi va trage la răspundere ce cei care se fac vinovaţi de moartea adolescenţilor israelieni, îndreptându-şi acuzele către gruparea militantă Hamas. Miercuri, ziua când trupul tânărului palestinian a fost găsit în pădure, premierul i-a îndemnat public pe israelieni să respecte legea, cerându-le anchetatorilor să demareze cât mai repede investigaţia într-o crimă pe care a numit-o „abominabilă”. 

Muhammad Hussein Abu Khdeir

Având învedere situaţia tensionată în urma decesului adolescentului palestinian, Israelul se află într-o poziţie dificilă, fiind restricţionat în măsurile punitive pe care le poate aplica, riscând, totodată, să inflameze o situaţie deja tensionată. Mulţi israelieni sunt de acord că ambele părţi au suferit deja foarte mult de pe urma acţiunilor adversarilor. Aproximativ o mie de protestatari s-a adunat ieri pe străzile oraşelor din Israel, protestând împotriva violenţei şi rasismului. 

Secretarul de Stat american John Kerry, într-o declaraţie făcută în urma incidentelor, a condamnat puternic ceea ce a numit „răpirea şi uciderea detestabilă a tânărului Muhammad." Acesta a adăugat: “Cei ce urmează calea violenţei nu fac altceva decât să destabilizeze o situaţie deja explozivă şi extrem de emoţională.”

Adolescenţii israelieni Eyal Yifrach şi Naftali Fraenkel, în vârstâ de 19 şi respectiv 16 ani, ce deţineau şi cetăţenie americană, împreună cu Gilad Shaar, în vârstă de 16 ani, au fost răpiţi pe 12 iunie, în timp ce făceau autostopul spre casă, în regiunea Cisiordania. Martori oculari susţin că tânărul palestinian Muhammad (FOTO dreapta sus) a fost răpit cu o maşină din cartierul unde locuia, incidentul având loc în jurul orei 4 dimineaţa, la doar câţiva paşi de moscheea unde se pregătea să se roage.

Suha Abu Khdeir (centru) mama al carei fiu, Muhammad, a fost gasit mort de catre rude miercuri:

Suha Abu Khdeir (centru)

„Nu ne simţim în siguranţă”, a mărturisit mama tânărului ucis, Suha Abu Khdeir. „L-au luat din faţa casei noastre”, a adăugat aceasta, vizibil afectată de incident.

În cartierul unde s-au petrecut evenimentele, mai mulţi tineri aruncau cu pietre şi cauciucuri arse spre forţele de securitate israeliene. Aceştia din urmă au răspuns atacurilor cu gaze lacrimogene, conform declaraţiei purtătorului de cuvânt al poliţiei.

Spiritele erau deja încinse chiar şi înaintea incidentelor recente. În timpul unui raid al forţelor de securitate israeliene în Cisiordania, şase palestinieni au fost ucişi în confruntările ce au urmat, alţi 400 fiind arestaţi, mulţi fiind afiliaţi grupării Hamas. 

În ultimele zile, mişcarea Hamas a lansat peste 20 de rachete şi obuze în regiunea de sud a Israelului. Acestea nu au provocat victime sau pagube materiale considerabile.


Citeşte: 

O nouă ţară pe harta lumii: Kurdistanul plănuieşte un referendum de independenţă. Israelul susţine ideea

Preşedintele regiunii autonome Kurdistan din Irak a declarat astăzi că doreşte să organizeze un referendum cu privire la independenţa regiunii şi formarea unui nou stat, acesta susţinând că Irakul este „deja partiţionat” de diferitele facţiuni ce se luptă pentru putere în ultimele luni.

Hamas: Orice ofensivă a Israelului va deschide „porţile infernului”

Mişcarea palestiniană Hamas a avertizat luni Israelul că 'orice escaladare sau război va deschide pentru el porţile infernului' şi a ameninţat cu represalii ca răspuns adresat oficialilor israelieni care au acuzat Hamas de moartea a trei adolescenţi răpiţi în Cisiordania, informează AFP.

Vechii duşmani devin noii aliaţi: posibila alianţă SUA-Israel-Irak-Iran

SIIL, gruparea teroristă care a acaparat teritorii importante din Irak şi Siria, vizează şi Iordania, sudul ţării find una dintre următoarele ţinte pe lista obiectivelor insurgenţilor. În cazul în care Iordania ar avea nevoie de susţinere militară, Israel şi SUA vor fi implicate într-un conflict regional deja complicat, devenind de facto aliaţi ai Siriei şi Irakului, inamici vechi.

Ponta, pentru The Jerusalem Post: În România nu există antisemitism

Cu ocazia vizitei în Israel, alături de o parte din miniştrii cabinetului său, premierul Victor Ponta a vorbit, într-un interviu pentru „The Jerusalem Post“, despre atitudinea României vizavi de antisemitism şi Holocaust, susţinând că în ţara noastră nu există antisemitism.

Raiduri aeriene în Fâşia Gaza, răspuns după lansarea unor tiruri de rachetă în Israel

Aviaţia israeliană a lansat în noaptea de miercuri spre joi patru raiduri în Fâşia Gaza, după ce două tiruri de rachetă au vizat teritoriul Israelului, informează AFP citând surse medicale palestiniene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite