Twitter dă frâu liber propagandei rusești și celei chineze

0
Publicat:

Platforma de microblogging Twitter nu mai restricționează răspândirea tweet-urilor publicate de instituții mass-media controlate de stat, situație de care profită deja propaganda rusă și cea chineză.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, Twitter a pus în aplicare o serie de instrumente menite combaterii dezinformării și propagandei.

Însă instrumentul „Stay informed”, aplicat la postări susceptibile de manipulare, nu mai este aplicat deși încă se află în vigoare, constată platforma media Semafor.

Dispariția acestei etichetări permite amplificarea oricăror potențiale mesaje de dezinformare, propagandă și malițioase, avertizează sursa citată într-o analiză.

Jurnaliștii de la Semafor au observat că unele publicații rusești și chineze afiliate statului au luat deja avânt pe Twitter, fiind în fruntea căutărilor pe anumite subiecte. Semafor prezintă trei exemple în acest sens, și anume „Izvestia”, „Cotidianul Poporului” și agenția de presă China Nouă.

Aceste modificări sunt observate la scurt timp după ce Twitter a decis să elimine bifele de verificare albastre. Potrivit noilor reguli ale Twitter, bifele albastre, care înainte arătau calitatea oficială și verificată a conturilor, acum sunt doar un indiciu al plății făcute către platforma de microblogging.

Plățile - de 1.000 de euro pentru instituții de presă și 8 euro pentru persoane fizice - au fost impuse după preluarea platformei de către multimiliardarului Elon Musk.

Însă această măsură se confruntă deja cu probleme, precum furtul de identitate prin conturi false cu bifă cumpărată.

Odată cu preluarea Twitter de către Musk, jumătate din angajații companiei au fost concediați, printre ei figurând o parte din cei care se ocupau de politica și moderarea conținutului.

Potrivit unei analize publicate anterior de POLITICO, unii se tem că Twitter ar putea deveni sub conducerea lui Musk o platformă toxică pentru dezbaterile politice și un loc pentru incitare la acte extremiste și de infiltrare a regimurilor autoritare în democrațiile occidentale.

„Elon Musk are câțiva noi superfani: Rusia, China și chiar și Statul Islamic”, observa POLITICO.

De fapt, Rusia și China au speculat imediat mesajul lui Musk cu privire la permiterea libertății totale de exprimare și au cerut un acces neîngrădit pe Twitter. În același timp, Vladimir Putin și Xi Jinping blochează în țările lor orice cale și sursă de informare occidentală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite