Tensiuni legate de arderea Coranului: Ţările scandinave îşi sfătuiesc cetăţenii să evite adunările publice în Turcia

0
Publicat:

Ministerele Afacerilor Externe ale Suediei, Norvegiei şi Danemarcei le-au recomandat cetăţenilor lor să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane în Turcia, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Unul dintre protestele în care a fost ars Coranul. FOTO Profimedia
Unul dintre protestele în care a fost ars Coranul. FOTO Profimedia

Presa din țările scandinave a publicat sâmbătă avertismentele acestor autorități, lansate în contextul în care tensiunile dintre Turcia şi unele ţări europene (inclusiv Suedia) ce speră să adere la NATO, au escaladat recent după protestele pe care Ankara le consideră islamofobe şi anti-turceşti.

Manifestanţii au ieşit în stradă în faţa ambasadei Suediei de la Istanbul.

Săptămâna trecută, extremistul suedezo-danez Rasmus Paludan a dat foc unui Coran în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în prezenţa poliţiei, ceea ce a atras valuri de indignare în lumea musulmană.

Guverne şi organizaţii arabe şi islamice au condamnat gestul.

Rasmus Paludan şi-a reiterat gestul vineri, dând foc unui exemplar de Coran în faţa unei moschei în capitala daneză, apoi în faţa ambasadei Turciei.

Ulterior, Ankara l-a convocat pe ambasadorul danez la Ministerul de Externe turc.

Extremistul suedezo-danez a afirmat că va continua aceste manifestaţii „în fiecare săptămână” până când Turcia va lăsa Suedia să adere la NATO.

Încă de la primele incidente cu arderea Coranului, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atenţionat că Suedia nu va mai putea conta pe „sprijinul” Turciei pentru aderarea sa la NATO.

Pe 14 mai sunt programate alegeri prezidenţiale şi legislative în Turcia, iar cele mai recente sondaje de opinie nu dau o victorie clară pentru Erdogan sau opoziţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite