Ţările care le recomandă cetăţenilor să părăsească Ucraina sau să nu călătorească acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Mai multe ţări au cerut sâmbătă cetăţenilor lor să părăsească Ucraina, după ce intensificarea avertismentelor din partea Washingtonului, privind un atac iminent al Rusiei, a provocat nelinişte internatională, transmite Agerpres.

Spania

Ministerul de Externe de la Madrid a scris pe Twitter că „toţi spaniolii sunt sfătuiţi să părăsească temporar ţara folosind opţiunile de călătorie existente''. În acelaşi timp, ministerul a reiterat avertismentul pe care l-a lansat deja în ianuarie de a nu călători în Ucraina din cauza „situaţiei instabile", informează DPA, transmite Agerpres.

Italia

Ministerul de Externe al Italiei le cere cetăţenilor italieni aflaţi în Ucraina să părăsească temporar ţara. Cei vizaţi trebuie să folosească mijloacele de transport comerciale disponibile în acest scop. Ambasada Italiei la Kiev va continua să funcţioneze, dar personalul neesenţial ar trebui să fie adus înapoi în Italia, a precizat ministerul într-un comunicat, conform DPA.

Iordania

Ministerul Afacerilor Externe şi al Expatriaţilor de la Amman i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii iordanieni să nu călătorească în Ucraina „în această perioadă, având în vedere evoluţiile actuale din regiune''. Într-un comunicat de presă, acesta a cerut, de asemenea, iordanienilor aflaţi în Ucraina să părăsească ţara, informează agenţia de presă Petra.

Irak

Şi Irakul şi-a îndemnat sâmbătă cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească ţara şi a cerut diplomaţilor irakieni să îşi ia concediul anual, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. 

„Pentru siguranţa comunităţii irakiene din Ucraina şi ca urmare a circumstanţelor excepţionale din această ţară, ministerul îndeamnă comunitatea să părăsească teritoriul ucrainean şi să nu călătorească în această ţară'', a precizat Ministerul irakian de Externe într-un comunicat, citat de Xinhua. De asemenea, ministerul a făcut apel la angajaţii ambasadei irakiene la Kiev ''să îşi ia concediul anual într-un mod care să asigure siguranţa personalului misiunii diplomatice'', se mai arată în comunicat.

Kuweit

Ministerul kuweitian de Externe a făcut apel la cetăţenii Kuweitului să '„îşi amâne călătoriile (în Ucraina) în acest moment'', iar celor de acolo le-a cerut „să părăsească ţara pentru a fi în siguranţă''. Cu toate acestea, nota nu detaliază dacă a dat instrucţiuni de evacuare a personalului său diplomatic, scrie EFE.

Maroc

Având în vedere situaţia actuală şi pentru propria lor siguranţă, cetăţenii marocani aflaţi în Ucraina sunt rugaţi să părăsească ţara prin intermediul zborurilor comerciale disponibile, a anunţat Ministerul marocan de Externe pe site-ul său. Marocanii care doresc să plece în Ucraina sunt rugaţi să îşi amâne călătoria pentru moment, a adăugat acesta, potrivit Xinhua.

Suedia

Cetăţenii suedezi ar trebui să părăsească Ucraina cât mai curând posibil, având în vedere ''schimbarea situaţiei de securitate'', a declarat sâmbătă guvernul de la Stockholm, citat de Reuters. Aproximativ 200-300 de suedezi se află în Ucraina, potrivit ambasadei Suediei la Kiev.

Luxemburg

Într-un comunicat, Ministerul luxemburghez de Externe şi-a actualizat recomandările de călătorie în Ucraina, ''în strânsă coordonare'' cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, relatează EFE. Toate călătoriile pe teritoriul Ucrainei sunt puternic descurajate. Cetăţenii şi rezidenţii din Luxemburg care se află în Ucraina şi a căror prezenţă nu este absolut necesară sunt sfătuiţi să părăsească această ţară, se arată în comunicatul ministerului.

Germania

Cetăţenii germani a căror prezenţă nu este „imperativă" trebuie „în scurt timp" să părăsească Ucraina, unde „un conflict militar nu poate fi exclus", a recomandat sâmbătă Ministerul de Externe de la Berlin, citat de France Presse şi DPA.

Australia

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că situaţia în Ucraina este „foarte serioasă". „Va fi o situaţie foarte volatilă dacă acolo are loc un conflict. Noi sperăm şi ne rugăm să nu aibă loc", a spus Morrison sâmbătă într-o conferinţă de presă. "De ceva vreme avem un mesaj clar că australienii din Ucraina ar trebui să caute să iasă din ţară", a adăugat el.

Statele Unite

Statele Unite au cerut sâmbătă ca majoritatea personalului său diplomatic să părăsească Ucraina, pe fondul ameninţării unui atac iminent al Rusiei, a anunţat ambasada americană de la Kiev, conform EFE.

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a decis să permită personalului „neesenţial" al reprezentanţei sale diplomatice de la Kiev să părăsească Ucraina, a transmis EFE.

Marea Britanie, Norvegia şi Danemarca le-au cerut vineri cetăţenilor lor să părăsească Ucraina cât timp sunt încă disponibile mijloace comerciale pentru a face acest lucru.

Guvernul israelian a decis vineri „să evacueze familiile diplomaţilor şi personalului ambasadei sale în Ucraina" din cauza escaladării tensiunilor ruso-occidentale legate de Ucraina. Ministerul israelian de externe a recomandat, de asemenea, într-un comunicat adresat cetăţenilor israelieni să se abţină de la a călători în Ucraina pentru moment" şi şi-a îndemnat cetăţenii care locuiesc în această ţară să evite „focarele de tensiune" din cauza „agravării situaţiei".

Preşedintele american, Joe Biden, i-a îndemnat joi pe cetăţenii americani să părăsească Ucraina „acum" din cauza riscului sporit al unei invazii ruse, avertizând că situaţia ar putea "scăpa rapid de sub control", în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni.

După decizia unor ţări europene şi a SUA de a-şi retrage o parte din personalul diplomatic din Ucraina, Rusia intenţionează şi ea să recomande personalului neesenţial al misiunilor sale diplomatice în Ucraina să părăsească această ţară pentru un timp, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov în conferinţa de presă comună, joi, cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

Tot sâmbătă, Ministerul Afaceriolor Externe le-a recomandat puternic cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina şi manifestarea unei atenţii deosebite. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat.

Citeşte şi: MAE anunţă că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina. Ce recomandă autorităţile

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite