Țara în care homosexualitatea ar putea fi pedepsită cu moartea

0
Publicat:

O țară din Orientul Mijlociu a ia în considerare o lege care le-ar putea aduce persoanelor homosexuale chiar și pedeapsa capitală. În prezent, statul nu are nicio lege privind homosexualitatea și folosește Codul Penal din 1969.

Irakul incriminează grav homosexualitatea FOTO Shutterstock
Irakul incriminează grav homosexualitatea FOTO Shutterstock

Este vorba despre societatea irakiană, tribală şi conservatoare, nu vede cu ochi buni homosexualitatea. Parlamentul irakian ia în considerare o lege, ce vizează comunitatea LGBT+, bazându-se pe un articol care prevede „detenţie pe viaţă sau mai mulţi ani de închisoare” pentru sodomie.

Proiectul este considerat „periculos” de ONG-uri şi membrii acestei comunităţi, victime ale violenţelor comise „cu deplină impunitate”, informează AFP.

Membrii LGBT, victime ale violurilor și crimelor

Potrivit unui raport, publicat de Human Rights Watch (HRW) în 2022, comunitatea mică LGBT+ din Irak este o ţintă frecventă a „răpirilor, violurilor, torturii şi crimelor”, de către grupuri armate care se bucură de „imunitate”.

Deputaţii trebuie să se exprime asupra unui amendament la legea anti-prostituţie din 1988 şi propus de majoritatea relativă din Parlament, unde partidele islamiste deţin controlul.

Textul examinat în primă lectură, săptămâna trecută, prevede „pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viaţă” pentru oricine „stabileşte o relaţie homosexuală”.

Promovarea homosexualităţii se sancţionează cu o pedeapsă de cel puţin şapte ani de închisoare, conform documentului pe care AFP l-a putut consulta.

Textul este încă în discuţie şi face obiectul unor schimburi de opinii, potrivit deputatului Saoud al-Saadi de la partidul islamist şiit Houqouq, vitrină politică a Brigăzilor Hezbollah, un grup armat influent apropiat de Iranul vecin.

Ilustrând consensul politic pe această temă, colegul său Cherif Souleiman de la Partidul Democrat din Kurdistan (PDK) a scris în ziarul guvernamental Al-Sabah că intenţionează să legifereze pentru a afirma valorile noastre morale şi umane şi pentru a lupta împotriva fenomenelor anormale din societate.

Avem nevoie de legi care descurajează, a precizat el.

Conţinutul legislaţiei s-ar putea încă schimba şi, potrivit deputatului Saud al-Saadi, o a doua lectură şi apoi un vot trebuie să fie organizate la date care nu au fost încă stabilite.

Pentru Rasha Younes, cercetătoare specializată în drepturile persoanelor LGBT+ pentru HRW, guvernul irakian încearcă „să deturneze atenţia publicului de la lipsa rezultatelor” din activitatea sa: „Este o măsură foarte periculoasă”.

Această nouă legislaţie este „punctul culminant” al unei serii de atacuri împotriva persoanelor LGBT+, a spus ea, într-un interviu acordat AFP.

Comisia pentru Media şi Comunicaţii ia în considerare să interzică mass-mediei din Irak să folosească termenul „homosexualitate”, în favoarea „devianţei sexuale”, potrivit unei surse din cadrul acestui organism de reglementare. Cuvântul „gen” ar fi, de asemenea, interzis dacă această măsură ar fi adoptată.

Irakul nu este singura ţară împotriva LGBT

Irakul nu este singura ţară care vrea să-şi întărească legile împotriva persoanelor LGBT+. Recent, Uganda s-a confruntat cu suspendarea tuturor noilor împrumuturi de la Banca Mondială din cauza unei legi anti-homosexualitate promulgată de preşedintele Yoweri Museveni în mai.

În general, retorica anti-LGBT+ s-a intensificat în ultimele luni în Irak.

La sfârşitul anului 2022, influentul lider religios şiit Moqtada Sadr, o figură cheie în politica din Irak, dar care nu face parte din guvern, i-a îndemnat pe reţeaua X (ex-Twitter) pe „toţi credincioşii să se opună societăţii homosexuale, nu prin violenţă (...), dar prin educare şi conştientizare”.

În această vară, în timp ce susţinătorii lui Moqtada Sadr au demonstrat la Bagdad împotriva arderii Coranului în Suedia, unii au ars steaguri curcubeu, răspunzând la apelul liderului lor, care a considerat că acesta este „cel mai bun mod de a-i provoca” pe cei care susţin sau apără arderea Coranului.

Un climat prea ameninţător pentru Abdallah, un irakian în vârstă de 33 de ani care a părăsit Bagdadul pentru Turcia la momentul demonstraţiilor de lângă ambasada Suediei.

Situaţia a devenit prea complicată, pentru că nu suntem protejaţi de autorităţi. Dacă cineva află că sunt gay şi are o problemă cu mine, poate trimite numele mele sau fotografia mea unor grupuri armate. Viaţa mea se va sfârşi, a spus el, pentru sursa citată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite